U svetu postaje sve popularniji: Lotus porođaj

Šta o ovoj nesvakidašnjoj vrsti porođaja misle stručnjaci?

.

Vanesa se porodila kod kuće, u Teksasu, a ona i njen suprug Nik su rešili da svom sinu Eštonu ne iseku pupčanu vrpcu, već da puste da se to desi samo od sebe. Takođe, i posteljica se odvojila prirodnim putem, a za to sve je trebalo nekoliko dana.

Reč je o takozvnom lotus porođaju, koji u svetu postaje veoma popularan jer se smatra da je zdraviji i da na taj način novorođenče iz pupčanika može da dobije sve što mu je potrebno tokom prvih "samostalnih" dana.

Mama Vanesa je za "Independent" rekla da je postepeno odvajanje odvajanje pupčane vrpce i posteljice obzirnije prema bebi, nije traumatično kao presecanje odmah nakon rođenja.

Njihov rođak je čak napravio i posebnu platnenu torbicu za Eštonovu posteljicu, koju su prali vodom u kojoj su se nalazile biljke poput ruzmarina, lavande, hajdučke trave... i malo morske soli.

A šta kažu lekari?

Sve što treba da znate o vanmateričnoj trudnoći

Mišenja stručnjaka u vezi s tim su podeljena - dok jedni podržavaju, drugi su protiv i kažu da posteljica da takav metod može inficirati bebu.

Doktor Vilijam Švajcer iz Medicinskog centra Univerziteta Langone u Njujorku, je objasnio da je posteljica, zapravo, mrtvo tkivo i samim tim je podloga odlična za razvoj bakterija koje mogu preći i na bebu.

.

Izvor: srbijadanas.com