STRUČNJACI SAVETUJU: Evo kako da se rešite ljutnje i negativne emocije kada ste besni na nekoga

Sačekajte da se bar malo smirite. Reči i dela učinjeni u trenutku kada bes kulja iz vas mogu imati ozbiljne posledice, kako po vas tako i po osobu na koju je ljutnja usmerena.

Foto: Dean Drobot / Shutterstock
Foto: Dean Drobot / Shutterstock
.

Mnogi ljudi se teško bore sa ljutnjom. Ona oduzima mnogo energije, snage i može da bude vrlo iscrpljujuća. Ukoliko u besu reagujemo, započnemo raspravu ili svađu, najčešće ćemo dobiti najnegativniji odgovor, kaže Diana Bird, neuroemocionalna trenerica koja pomaže ljudima da se oslobode nezdravih emocionalnih obrazaca i da se oslobode stresa.

-Kada potisnemo ljutnju i ne dozvolimo joj da se pojavi ona ostaje zarobljena u našim telima. Negativna energija se tada nakuplja i počinjemo da se osećamo loše. U takvim situacijama, posebno kada se javi velika količina besa, sebi dam prostora i vremena da se smirim. Trudim se da ostanem prisebna i ne reagujem odmah. Umesto na druge, energiju usmerim na sebe, što mom telu daje signal da ga volim - otkriva Bird.

- Trudim se da opušteno dišem, kratko udahnem, nakon čega sledi dugi izdah koji mozgu daje znak da treba da se opusti i odmori. Kada osećam napetost odlučujem se za šetnju, bes iskalim na nekom kamenu, stegnem ili udarim jastuk - rekla je ona i dodala da je to najbolji način da se oslobodimo energije i da pri tom nikom drugom ne nanesemo štetu.

Kada se na ovakav način rešite negativne energije više puta vaše telo će shvatiti da lako može da pobedi to loše osećanje. Istresanje na osobu koja vas je iznervirala samo će pogoršati situaciju i nabiti vam dodatne frustracije, piše 24sata.hr.

- Sačekajte da vas prođe bes, a onda razgovarajte s osobom koja je u vama izazvala negativnu emociju. U suprotnom, velika je verovatnoća da ćete se nakon svađe osećati još gore. Kada smo duboko emotivni, ne možemo da sagledamo problem i iz druge perspektive. Tada najčešće držimo govor, koji druga strana takođe ne može da čuje jer je i ona preplavljena emocijama - objasnila je Bird.

Ako želite da vas neko zaista čuje sačekajte da se emocije smire. Tada ćete imati mnogo veće šanse za dogovor. Prvo treba da pronađemo srž problema, pa ga isražiti, a tek onda tražiti način da ga rešite - navodi Bird.