Šest saveta za kupovinu IGRAČKE koje će biti SIGURNE za vašeg PSA: Testirajte da li je igračka pretvrda, premala, prevelika...

Psi se svakodnevno igraju kako bi se zabavili i razvili motoriku. Njihove socijalne veštine i mentalna stimulacija se poboljšavaju. Igranje ne mora nužno uključivati igračke, ali ukoliko ih pas koristi, važno je znati kako da odaberete one koje su adekvatne.

Ne dam igračku!, foto: bmf-foto.de/Shutterstock
Ne dam igračku!, foto: bmf-foto.de/Shutterstock
.

Ovih šest saveta će vam pomoći da odaberete najsigurnije igračke za svog psa:

Obratite pažnju na veličinu igračke

Prvi korak u odabiru igračke za vašeg psa je promatranje njene veličine u odnosu na veličinu njegovih usta. Da li je u mogućnosti da je čitavu stavi u usta, što stvara opasnost od gušenja, ili je toliko velika da pas napreže čeljusti?

Treba razmisliti i o tome šta se događa s igračkom kad je vaš pas pritisne vilicom. Uzmimo loptu za primer. Ako je snažno zagrize, ona će se spljoštiti, što znači da bi mogao da je uvuče u usta. Kada se lopta vrati u prvobitnu veličinu dok je u ustima to bi moglo da prouzrokuje probleme s disanjem, piše magazin Animal Wellness.

Pogledajte od čega je igračka napravljena

Odabir najsigurnije igračke zavisi od nekoliko faktora, uključujući stil žvakanja svakog ljubimca, vaše kriterijume kontrole kvaliteta i ima li delova koji se lako mogu sažvakati. Plišane igračke su najprikladnije za interaktivne igre, ali one se mogu brzo sažvakati ukoliko pas ostane sam makar i na nekoliko trenutaka.

Gumene igračke su sigurnije, ali i ovo takođe zavisi od veličine i stila žvakanja. Ukoliko morate da ostavite psa samog, idealno bi bilo da sakrijete većinu igračaka.

Utvrdite da li je igračka pretvrda

Čvrstoća igračke ne garantuje njenu sigurnost. Uradite test. Da li bi vas bolelo ako bi vas neko udario u koleno igračkom za pse? Ako je tako, pretvrda je za psa i samim tim nije sigurna.

Razmislite o igrački koju možete napuniti grickalicama ili hranom

Neke igračke su dizajnirane tako da se mogu puniti mokrom hranom ili pasiranim voćem i povrćem. Korisne su zato što se mogu zamrznuti. "Normalne" igračke se mogu koristiti u svrhu dobijanja nagrade. Nagovaranje psa da izvodi trikove kako bi dobio hranu nije samo mentalno izazovno, već može biti sjajan način da ga zaokupite dok se fokusirate na nešto drugo. Ovo se naročito odnosi na štenad.

Kupujte igračke u proverenim radnjama

Važno je znati da izraz "made in" ne znači da su delovi ili materijali koji se nalaze u igrački napravljeni u zemlji koja je navedena. To jednostavno znači da je igračka samo "sastavljena" u njoj. Sve komponente igračke mogu biti nabavljene iz drugih zemalja u kojima zdravstveni i sigurnosni standardi nisu adekvatno visoki. Iako zvuči naporno, probajte da kontaktirate proizvođača kako biste dobili više informacija.

Znajte kada je potrebno baciti igračku

Kupovina visokokvalitetnih igračaka za pse koštaće više, ali se isplati. Trajaće duže i manje je verovatno da će se raspasti ili prouzrokovati povredu zbog koje ćete morati da idete kod veterinara. Međutim, čak i najkvalitetnijim igračkama dođe vreme za bacanje. Ako vidite da delovi otpadaju, bacite je u smeće.

Igra je važna aktivnost za vašeg psa. Uključivanje faktora sigurnosti u odabir igračaka zahtijeva više vremena i promišljanja, ali može pomoći da igra ostane sigurna i zabavna.