Radimo li pogrešno? Kiropraktičarka pokazala bolji, lakši i ispravniji način menjanja pelena

Pogledajte kako da prilikom menjanja pelena zaštitite bebinu kičmu i uklonite pritisak sa njenog osetljivog nervnog sistema.

.

Doktorka Emili Puente, iz zdravstvene ustanove “Bridge family chiropractic”, nedavno je na svojoj stranici objavila video u kome pokazuje kako bi roditelji trebalo svojim mališanima da promene pelene.

Svima poznata tehnika menjanja pelena je da bebi podignete nožice, međutim, doktorka objašnjava da se na taj način stvara veliki stres na bebin donji deo leđa, a kao posledica toga mogu se javiti degistivni problemi, gasovi ili konstipacija. Osim toga, u tom delu kičme može doći do cervikalne lordoze, stanja u kome kičma u donjem delu leđa ima prekomernu zakrivljenost, a upravo podizanje nožica može da utiče na način na koji će se kičma u budućnosti razvijati.

Bebe koje još nisu počele da puze, nemaju razvijenu lordotičnu krivinu lumbalnog dela, tako da pritisak prilikom podizanja nogu može imati vrlo negativan uticaj na njih. Okretanjem bebe na stranu kako bi joj promenili pelenu, možemo je zaštiti od svega toga, a tehnika je takođe i prilično jednostavna.

.

Izvor: yumama.com

Pratite nas i na Viberu!