PUZANJE može da SMANJI RIZIK od POJAVE ASTME kod beba?

Bebe svojim puzanjem podižu veliki broj čestica sa poda i time udišu četiri puta više prašine nego odrasla osoba. Najnovije istraživanje koje je sprovedeno u domenu zdravlja beba tokom tog čina pokazalo je da bi to udisanje moglo da bude čak zdravo za njih.

.

Naime, za istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Environmental Science and Technology, naučnici sa univerziteta Purdue stvorili su robotsku bebu koja se kretala po uzorcima tepiha uzetih iz porodičnih kuća.

- Naš cilj je da proučimo kako puzanje beba podiže mikrobee, odnosno sitne biočestice i prašinu s tepiha, kao i koliko one utiču na bebe. Puzanje beba uzburkava nataložene čestice prašine koje se nakupljaju u tepihu i oslobađa ih u vazduh - objašnjava glavni autor studije Brandon Bor.

Međutim, pre nego što se zabrinete za zdravlje bebe, Bor napominje da bi zapravo to moglo da bude dobro za njih. Prethodno istraživanje, uključujući još jednu sličnu studiju iz 2014. godine, pokazalo je da što su bebe izloženije određenim alergenima, to je verojatnije da će izgraditi odbrambeni mehanizam, odnosno imunitet.

- Mnoga istraživanja su dosad pokazala da izloženost inhalacijskim mikroorganizmima u ranom detinjstvu kao što su bakterije ili gljivice može imati značajnu ulogu u razvoju i zaštiti od astme i alergije - objašnjava Bor za Parents.

Naime, bebe koje su izložene većoj količini prašine s većim diverzitetom mikroba imaju manji rizik da obole od astme. Stručnjaci sugerišu da je to zato što sterilno okruženje ne dopušta razvoj i jačanje imuniteta, piše Super žena.