PRIMENITE OVAJ SUPER TRIK: Kako da u veš-mašini operete perjanu jaknu, a da ne izgubi oblik?

Uglavnom se preporučuje da se perjane jakne nose na hemijsko čišćenje, ali ono je relativno skupo, pa se mnogi odlučuju da ih operu u veš mašini.

Foto: RossHelen / Shutterstock
Foto: RossHelen / Shutterstock
.

Međutim, prilikom pranja i sušenja ovog odevnog predmeta mogu da se pojave problemi. To je najčešće skupljanje perja u unutrašnjosti jakne, zbog čega ona može da izgubi svoj originalni oblik. Kako ne biste uništili svoju omiljenu zimsku jaknu, pročitajte nekoliko saveta.

Pranje

1. Nemojte da perete više jakni odjednom - perjane jakne se napune vazduhom kada se pokvase u mašini, a perje se natopi vodom. Zato je najbolje prati po jednu jaknu i ne mešati je sa ostalim vešom.

2. Ne koristite klasični deterdžent. Obavezno perite jakne od perja tečnim deterdžentom, koji je predviđen za pranje osetljive tkanine ili specijalizovanim deterdžentom za taj tip odeće.

3. Pre pranja u mašinu za veš ubacite nekoliko teniskih loptica. One će sprečiti da se perje zgrudva tokom pranja. Nemojte da se uplašite ako jakna 'izađe' neprepoznatljiva iz mašine jer ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje, pišu Vijesti.me.

4. Podesite program pranja na osetljivo rublje, kod kojeg temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

5. Izbegavajte centrifugu. Jakne od perja ne morate prati više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete, nemojte koristiti centrifugu.

Sušenje

1. Ako ste planirali da jaknu sušite napolju, gledajte da bude vetrovit dan. Vetar će da pomogne da se jakna brže i lakše osuši.

2. Redovno rastresajte jaknu tokom sušenja. Možete da je stavite na žicu ili položite na sušač, ali obavezno je rastresajte s gornje i donje strane kako biste rasporedili perje. Uzmite je za kragnu ili gornji deo i protresite, a zatim i za donji deo pa ponovite postupak.

3. Obratite pažnju na grudve od perja. Perjanoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i dva do tri dana ako je sušite tokom vlažnog i hladnog vremena. Dokle god imate problema s razbijanjem i rastresanjem grudvica perja, to znači da je jakna iznutra još uvek vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Jakna na izgled i na dodir može delovati potpuno suvo, ali grudvice su znak da se iznutra još uvek nije potpuno osušila.

4. Budite oprezni sa sušenjem u mašini za sušenje. Ako se odlučite na ovu vrstu sušenja vodite računa da to bude na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzinsko sušenje na visokoj temperaturi osušiće je samo spolja, a iznutra će ostati vlažna. U mašinu za sušenje obavezno stavite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

5. Centrifuga je poslednje rešenje za skupljeno perje. Pranje i sušenje perjane jakne u kućnoj radinosti uvek je riskantno i morate da znate da uvek postoji mogućnost da se ošteti. Upravo se zato ne preporučuje korištenje centrifuge tokom pranja.

Međutim, ako ste u potpunosti osušili svoju jaknu, ali niste zadovoljni konačnim izgledom i načinom na koji se perje rasporedilo, jaknu možete staviti na program suve centrifuge sa najmanjim brojem obrtaja. To vam može pomoći da u potpunosti rastresete perje, ali neka to uvek bude poslednje rešenje.