Ovo je odličan "uradi sam" način da u kući povećate temperaturu, a da smanjite račun za struju

Ovo je odličan "uradi sam" način da u kući povećate temperaturu, a da smanjite račun za struju

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Prozori koji dihtuju ne moraju da budu novi niti PVC, možete sve sami da sredite

Ukoliko imate stare prozore a niste u mogućnosti ili iz različitih razloga ne želite da kupujete i ugrađujete nove, postoje trikovi koji će vam pomoći da deo toplote sačuvate u svom domu i da vam u njemu bude toplo i prijatno, a da ne bankrotirate.

Bilo kojoj intervenciji treba da prethodi detaljna provera prozora kako biste utvrdili koje korake da preduzmete. Čak i ukoliko ne zamenite prozor već se poslužite ovim pametnim potezima za njegovo prepravljanje u poboljšanje, sigurni smo da ćete uspeti da osetite rezultat svog rada već prilikom prvog hladnijeg i vetrovitijeg dana.

Prvo, proverite da li je prozorski ram dovoljno dobro nalegao na otvor i da li se negde na spoju rama i konstrukcije oseća promaja.

Prinesite laganu tkaninu u blizinu rama, a promaja i strujanje vazduha se često oseća i na koži. Sami možete uraditi zaptivanje i eventualno popunjavanje šupljina - pur penom ili specijalnom ispunom, sa unutrašnje i sa spoljašnje strane prozora.

Nalepite specijalnu traku za bolje naleganje elemenata
Sledeći potez koji će vam olakšati i učiniti udobnijim zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram jer stari prozori vremenom počinju da se vitopere ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Kako biste onemogućili ili bar smanjili strujanje vazduha između prozorskog rama i krila, možete na jedan ili drugi element nalepiti specijalnu traku koja će omogućiti bolje naleganje elemenata jedan na drugi i smanjiti prostor među njima istovremeno smanjujući i protok.

Trake se mogu naći u svakoj specijalizovanoj radnji i nisu preskupe - izrađuju se od različitih materijala kao što su specijalni sunđeri i gume, a lako se ugrađuju.

Jedan od elemenata za poboljšanje energetske efikasnosti prozora koji je postao dostupan zahvaljujući modernoj tehnologiji i razvoju nauke, a polako se pojavljuje i na našem tržištu su specijalne folije za prozore.

Ove folije se postavljaju na stakla i u velikoj meri smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važna osobina s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo. Folije za prozorska stakla su izrađene od specijalnih materijala i mogu imati različite osobine. One ne samo da će onemogućiti protok toplote kroz staklo tokom zime već će služiti ovoj svrsi i tokom leta, tako da ugradnjom folije na prozorsko staklo vi zapravo dobijate dvostruku zaštitu po ceni jedne.

Još jedan brzinski uradi sam trik

A postoji još nekoliko načina da povećate temperaturu svog doma a da ne bankrotirate.

Jedan od njih je pokazao Kajli Džejms, koji deli zanimljive trikove na svojim TikTok i Instagramu, a pokazao je i kako uz pomoć alu-folije možete povećate jačinu grejanja, piše Daily Mail.

Njegov video pogledalo je mnogo ljudi, a mnogi su ostali oduševljeni jednostavnim trikom.

Izvor: 24sedam / Z. A.