Ovih 10 stvari majka nikad neće priznati - možda će vas RASPLAKATI!

Ovih 10 stvari koje majke rade za svoju decu – bez da mi to uopšte primećujemo, a majke nam to vovatno nikada ne bi priznale...

foto: George Rudy/Shutterstock
foto: George Rudy/Shutterstock
.

1. Rasplakala si je… često.

Plakala je kad je otkrila da je trudna. Plakala je na tvom rođenju. Plakala je kad te je prvi puta uzela u ruke. Tokom tvog života više je puta je plakala od sreće ili možda iz straha, jer se brinula. Plakala je jer ima snažne osećaje prema tebi: oseća tvoju bol jednako kao i tvoju radost - sve je delila sa tobom, iako to uglavnom nisi primećivala.

2. Želela je da uzeme posljednji komad kolača.

Često se odrekla nečega zbog tebe: možda je želela da pojede poslednji komad kolača, ali kad je videla kako ga posmatraš svojim okicama, nije mogla da ga uzme. Znala je da će biti srećnija kad vidi kako ti uživaš u kolaču, umesto da ga sama pojede. Naravno, kolač je samo metafora za mnoge stvari u životu koje je majka možda želela da uradi, ali je ipak prepustila tebi. Jer je majka.

3. Bolelo ju je.

Mala deca ne znaju šta rade. Zbog toga ti nikada nije prebacivala kad si je vukla za kosu. Bolelo ju je i kad si je grebala svojim malim oštrim noktima. Kad si je grizla dok te je dojila. Povredila si joj rebra kada si je udarila nogom. Mesecima te je nosila u svom telu, a i rađanje je jako bolelo.

4. Uvek se brinula.

Imati dete znači nositi svoje srce izvan svog tela. Od kako je počela da te doji, tvoja majka je radila sve kako bi te zaštitila. Kad bi neko drugi želeo da te uzme u ruke, najradije bi rekla NE. Kod tvog prvog koraka joj je srce stalo na trenutak od brige. Kad si uveče izlazila, ostajala je budna i brinula se hoćeš li se sigurno vratiti kući. Kod svake male rane i temperature bila je uz tebe.

5. Zna da nije savršena.

Zna da i ona ima greške i zbog toga sebi dovoljno prebacuje. Rado bi bila savršena majka, ali i ona je samo čovek – a ljudi greše. Verovatno je te greške još muče. Verovatno bi rado želela da se vrati u prošlost i ispravi neke svoje postupke. Zato budi dobra prema njoj i znaj da je pokušala sve da bude najbolja. Da bude dobra koliko god to može.

6. Posmatrala te je dok si spavala.

Kad si nakon besane noći napokon zaspala, ona je sedeka pored tebe. Bolele su je ruke od dugotrajnog držanja. Oči su je pekle i bila je iscrpljena jer te je nosila satima. Iako je noć bila strašno naporna za nju, sva iscrpljenost je nestala u sekundi kad te je posmatrala kako ležiš i bezbrižno spavaš…

7. Nosila te je mnogo duže od devet meseci.

Čak i kad su je leđa bolela i grčile joj se ruke – mama ti je bila potrebna i želela si da te nosi u svom naručj i ona je to radila! Vremenom je naučila da čisti i kuva s tobom u naručju, da jede, pa čak i spava.

8. Slomilo joj se srce svaki put kad si plakala.

Nema strašnijeg zvuka od tvog plača. Nema goreg pogleda od tvojih suza koje ti teku niz lice. Ako nije mogla da te umiri, slomilo joj se srce.

9. Uvek si joj bila na prvom mestu.

Čak i kad je to značilo da je neistuširana, praznog želuca ili nenaspavana. Ti i tvoje potrebe uvek su joj na prvom mjestu. Vodila te je svaki dan od mesta A do mesta B, a na kraju dana, totalno iscrpljena, uspevala je da učini još nešto. Sledeće jutro se sve nastavljalo.

10. Sve bi to ponovo uradila.

Biti majka jedan je od najtežih "poslova" koje možemo da zamislimo. Često tera preko psihičkih i fizičkih granica. Zbog toga majke često sumnjaju u sebe i svoje sposobnost, ali čim otkriju koliko mnogo radosti i ljubavi majčinstvo donosi, zaboravljaju sve drugo. Ti sama i tvoja ljubav vredne su da se tvoja majka odrekne mnogo čega, piše Miss7.