Ove GREŠKE sigurno pravite, a niste svesni da vam one uništavaju i mašinu za veš i odeću!

Iako se pranje odeće čini kao prilično jednostavno, mnogi prave greške koje mogu da unište i veš mašinu, ali i odeću. Ovo su neke od najčešćih grešaka…

Ilustracija Foto: NoonBuSin/Shutterstock
Ilustracija Foto: NoonBuSin/Shutterstock
.

Korišćenje kapsula za male količine odeće

Kapsule za pranje su izuzetno praktične i kad je u pitanju skladištenje i pranje, a sastoje se od savršeno odmerene doze deterdženta. Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje veš mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odeće, stvaramo dodatni učinak hemijskih deterdženata i na odeću i na veš mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar mašine i na taj način se oštetiti pumpa i motor.

Ne provetravate veš mašinu

Kada odmah nakon vađenja odeće zatvorimo vrata veš mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata veš mašine otvorena 15-20 minuta.

Umesto tečnog, koristite deterdžent u prahu

Prašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent.

Naime, tečni deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odeći. Takođe, tečni deterdžent je sigurniji za veš mašinu zbog boljeg otapanja u odnosu na prašak koji može da začepi sistem.

Stavljate deterdžent direktno na odeću

Dodavanje deterdženta direktno na odeću je loša ideja. Veš mašina je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odeću. Uz to, ako dodate deterdžent direktno na odeću, postoji mogućnost da ostane na odeći i da se stvore mrlje.

Preterano korišćenje omekšivača

Omekšivač ne doprinosi čišćoj odeći, on samo omekšava rublje. Ako prekomerno koristite omekšivač odeća će vam biti puna petrohemikalija. Omekšivači takođe mogu da začepe cevi u mašini.

S druge strane, pripazite i da ne koristite premalo deterdženta, jer se u tom slučaju odeća neće oprati kako treba, piše Brightside, prenosi cdm.me.