Od donjeg veša i pidžame, preko farmerki, do džempera i kaputa: Stručnjaci otkrivaju koliko često morate da perete odeću!

Svakako odvajajte vrlo prljav veš od onog koji je neophodno da samo malo osvežite. Vrlo zaprljane stvari potrebno je prati na dužim programima pranja i na višoj temperaturi, u zavisnosti od toga kakav je materijal.

Ilustracija, foto: Anetlanda/Shutterstock
Ilustracija, foto: Anetlanda/Shutterstock
.

Kaputi

Bilo bi dobro da ih operete dva do tri puta u sezoni. Nema potrebe da ih perete češće budući da nisu u dodiru sa golom kožom pa se ne prljaju tako brzo.

Džemperi

Za razliku od kaputa, džempere je poželjno prati češće pošto su u direktnom dodiru s telom. One od pamuka, svile i kašmira operite nakon dva do tri nošenja. Džempere od vune možete da nosite i pet puta pre sledećeg pranja.

Farmerke

Farmerke nije pametno da perete posle svakog nošenja jer im se tako skraćuje vek trajanja.

“Znaćete kad su spremne za pranje, po mirisu. To u potpunosti zavisi od toga koliko ih često nosite, koliko dugo ih imate na sebi, od vašeg tipa kože i kojim aktivnostima se bavite u njima”, navode stručnjaci.

Sportska odeća

Kao što možete i sami da pretpostavite, odeću u kojoj vežbate, a time se i znojite, treba oprati svaki put nakon korišćenja, bez izuzetka.

Trenerke za "po kući"

Trebalo bi da ih operete nakon nekoliko nošenja, ali to opet zaisi od više faktora – šta ste u toj odeći radili, koliko ste se znojili…

Pantalone

Preporuka je da se pantalone, od recimo vuneno odela, nose tri ili četiri puta pre pranja, a ona koja su napravljena od sintetičkih materijala, dan ili dva više.

Pidžame

Ako se tokom noći ne znojite obilno, dovoljno je pidžame i spavaćice oprati nakon tri do četiri nošenja.

Haljine

Ako se radi o ležernoj, svakodnevnoj haljini operite je najkasnije nakon tri dana nošenja. Ukoliko osetite da je brže poprimila neugodan miris, operite je nakon što ste je jednom obukli. Svečane haljine koje se retko nose treba oprati odmah i staviti u orman.

Bermude i suknje

Možete da ih nosite jednom ili dvaput pre pranja.

Svečane košulje i bluze

Svečane košulje i bluze imaju tendenciju prianjanja za pazuh i natapanja znojem, čak i ako se ne znojite preterano. Zbog toga ćete morati da operete košulju ili bluzu nakon svakog nošenja, osim ako vam se ne učini da ih možete obući još jednom.

Donji veš, čarape i najlonke

Grudnjake treba oprati nakon dva do tri nošenja. Gaćice, čarape i najlonke potrebno je prati posle jednog nošenja.

Kupaći kostimi

Bez obzira da li ste bili na bazenu ili u moru, kupaći kostim operite odmah nakon korišćenja kako ga hlor ili morska so ne bi izgrizli.