Novo istaživanje pokazalo: Bebe razvijaju smisao za humor u prvih mesec dana života

Tim istraživača na Univerzitetu u Bristolu otkrio je se humor kod beba razvija korišćenjem različitih aktivnosti kao što su golicanje, sakrivanje, pravljenje grimasa i pričanje "čudnim" glasom.

Foto: Alena Vostrikova / Shutterstock
Foto: Alena Vostrikova / Shutterstock
.

Istraživanje je bilo globalnog karaktera i uključivalo je oko 700 beba. Objavljeno je u časopisu Behavior Research Methods.

Prema saznanju istraživača, bebe koje nisu napunile godinu dana vole da vide reakcije drugih ljudi, npr. kada se neko uplaši i slično, piše Indepenent.

Dvogodišnjacima je zanimljiv tzv. "besmisleni" humor: rečenica "Pas kaže mu" itd. Trogodišnjaci vole igre rečima, trikove, ali i pogrdne reči.

Socijalizacija je ključna u razvoju smisla za humor, a pomaže i u poboljšanju drugih kognitivnih veština, kao što je maštanje.

Doktorka Elena Hoicka je rekla da je smisao za humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života, piše Klix.ba.

"S obzirom na njego značaj u mnogim aspektima života dece i odraslih, važno je da utvrdimo kako se humor razvija. Takođe, bitno je da znamo da se on formira u prvih nekoliko meseci života. Humor je veoma važan deo svakog čoveka, od njega u mnogome zavisi naše mentalno zdravlje", dodala je.