NISU U PITANJU SAMO DECA I NOVAC: Oko čega se partneri najčešće svađaju?

Svađe su sastavni deo svake veze ili braka. Koliko god da se partneri vole uvek postoji nešto što može biti okidač za raspravu. Stručnjaci su otkrili šta je to oko čega se parovi najčešće svađaju.

Svađa, foto: fizkes/Shutterstock
Svađa, foto: fizkes/Shutterstock

Vreme je da zavirite u druge romantične veze i otkrijete šta se zaista događa iza zatvorenih vrata. Na osnovu znanja stečenih posmatranjem drugih parova možete lakše da razumete koliko su zapravo normalni problemi koje vi imate.

Najvažniji pokretači sukoba u vezama

Koji su najčešći problemi oko kojih se parovi svađaju? Kako bi utvrdili prave okidače za konflikt, naučnici su sproveli studiju u kojoj je učestvovalo preko 100 ljudi. Oni su su govorili o tome šta je to što ih iritira, nervira i ljuti u vezi.

U nastavku sledi 10 ponašanja koja mogu uznemiriti vašeg partnera. Rangirani su od najgorih do najblažih:

1. Ponižavanje: Ako se partner prema vama ponaša kao prema glupom ili inferiornom, odnosno ponaša se kao da je bolji od vas.

2. Posesivnost, ljubomora ili zavisnost: Partner zahteva previše pažnje ili vremena; deluje ljubomorno, posesivno, zavisno.

3. Zanemarivanje, odbacivanje ili nepouzdanost: Partner ignoriše vaša osećanja, ne zove vas, ne govori vam da vas voli i slično, piše 24sata.hr.

4. Nasilje: Šamaranje, pljuvanje, udaranje, prozivanje ili verbalno nasilje.

5. Nevera: Seks ili izlazak s drugom osobom...

6. Nepromišljenost: Ne pomaže kod čišćenja, ostavlja odeću po stanu, ne spušta dasku od WC šolje i slično,

7. Fizička opsednutost: Kada partner previše brine o izgledu, previše se fokusira na kosu ili lice, previše troši na odeću itd.

8. Raspoloženje: Kada je partner emocionalno nestabilan ili je "kukavica".

9. Seksualno suzdržavanje ili odbijanje: Odbijanje seksa, partner ne deluje zainteresovano ili vas zadirkuje na temu seksa, ali ne na dobar način!

10. Seksualizacija drugih: Kada govori o privlačnosti drugih, govori o drugima kao seksualnim objektima, favorizovanje neke osobe s TV-a i slično.

Ostale visoko rangirane teme bile su: kućni poslovi, donošenje odluka, finansije, problematične partnerske navike ili ponašanja, vreme provedeno na telefonu i upravljanje vremenom.