Neka mesta u kupatilu većina zaboravlja da očisti - A vi?

Istraživanja su pokazala da ljudi poslednjih meseci čiste svoje domove više nego ikad. Konkretno, tokom marta i aprila prosečna osoba provodila je 144 minuta dnevno baveći se kućnim poslovima. Anketirano je 2000 ljudi, ali ono što je otkriveno jeste da postoje neka mesta u kupatilu koja jedna od deset osoba zaboravlja da očisti.

Da li i vi zaboravljate da očistite ova mesta?, foto: Depositphotos/ivylingpy
Da li i vi zaboravljate da očistite ova mesta?, foto: Depositphotos/ivylingpy
.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da je kupatilo jedno od najvažnijih mesta u domu koje treba redovno i temeljno čistiti kako bi se izbeglo širenje virusa. 

Ove delove mnogi zaborave da očiste:

Iza wc šolje

U većini kupatila postoji prazan prostor između WC šolje i zida. Taj deo je teže dostupan pa često i zanemaren, ali i tamo dopiru bakterije koje se šire iz WC šolje nakon puštanja vode.

Taj prostor bi uvek trebalo da očistite starim peškirom ili većom krpom i da poprskate antibakterijskim sredstvom.

Odvodi

Kosa i ostaci sapuna se nakupljaju u odvodima i mnogi ne vole da ih čiste, ali to je važno učiniti. Potrebno je izvući nakupljene dlake, a možete da kupite i sredstva za uklanjanje takvih ostataka iz odvoda.

Ispod prostirke

Čak 10 posto ispitanika priznaje da deo ispod prostirke u kupatilu čisti samo jednom mesečno. Međutim, prostirka je vrlo često vlažna, a to je čini idealnim mestom za razvoj bakterija. Trebalo bi da je perete bar jednom nedeljno, a to možete i u veš mašini. 

Ako imate pločice, pomerite prostirku i taj deo poda očistite starom četkicom za zube i blagim abrazivnim sredstvom pa dobro isperite i osušite pre nego što vratite prostirku. Drveni podovi takođe mogu biti mamac za buđ, pa ih operite kad god ste u prilici.

Zavese

Poput prostirki, zavese na kadi ili tuš kabini takođe su gotovo sve vreme vlažne i na njima mogu da se skupljaju bakterije. Neke zavese mogu da se peru u mašini za veš običnim deterdžentom. Osušite ih pre nego što ih ponovno okačite.

Ako niste sigurni kako će materijal reagovati, možete da ih potopite u kadi tople vode i dodati sodu bikarbonu ili belo sirće. Dobro ih oribajte i pustite da se osuše.

Čaše u kojima stoje četkice za zube i posudice za sapun

Voda koja stoji duže vreme u čaši ili posudi za sapun kontaminira vašu četkicu bakterijama. Potrebno je oprati ih kad god sređujete kupatilo, piše index.hr.