Naočare, namirnice, nakit... a evo koje još stvari ne treba da čistite vlažnim maramicama

Ukoliko ste neko ko koristi dezinfekcijske vlažne maramice na svemu, vreme je da to prestanete da radite, poručuju stručnjaci.

Naočare samo blagim sredstvima, foto: Depositphotos/jayzynism
Naočare samo blagim sredstvima, foto: Depositphotos/jayzynism
.

Na određenim površinama dezinfekcijske maramice mogu naneti puno više štete nego koristi.

Kožne torbice i presvlake

Iako se dezinfekcijske maramice čine brzim načinom čišćenja, one sadrže alkohol i amonijak koji mogu isušiti kožu i oštetiti njen završni izgled. Umesto toga, odlučite se za komercijalno sredstvo za čišćenje kože ili isprobajte mešavinu tople vode i deterdženta za sudove.

Nočare

Oduprite se nagonu da prebrišete naočare vlažnim maramicama, jer one mogu da oštete stakla, kažu stručnjaci. Umesto toga, očistite ih s kapljicom sapuna i tople vode ili upotrebite komercijalno sredstvo za čišćenje stakala.

Nakit od bisera

Čišćenje bisernog nakita s dezinfekcijskim maramicama nikako nije dobra ideja. Mogu oštetiti meko kamenje, uključujući bisere i smaragde. Za čišćenje radije koristite toplu vodu i blagi sapun.

Mrlje na odeći

Čišćenje mrlje dezinfekcijskom maramicom može je učiniti manje vidljivom, ali određenim vrstama odeće neće biti od koristi. Alkohol u maramicama može izbledeti boju i oštetiti tkaninu.

Namirnice

Nikad ne treba da čistite voće, povrće ili bilo koju drugu hranu dezinfekcijskim maramicama, jer sastojci iz maramica nisu namenjeni za namirnice.

Izvor: novosti