Koji su najčešći uzroci razvoda braka?

Međuljudski odnosi su posebna vrsta umetnosti, a naročito kada je odnos među partnerima u pitanju. Brak se zasniva na kompromisima, poverenju, podršci i dogovoru, ali čak i u braku ljudi prolaze kroz krizne trenutke i ako se u tim trenucima ne postave dobro, zasigurno će doći do sukoba, koji ih može koštati i braka.

Razvodimo se, foto: Depositphotos/ridofranz
Razvodimo se, foto: Depositphotos/ridofranz
.

Psiholozi tvrde da postoji nekoliko tipičnih ponašanja, koja definitivno uništavaju svaki brak, ako se jave u trenutku krize.

1. Preterana kritičnost

Jedno od vas preosetljivo je na greške onog drugog. Stalno ste kritični i čini vam se da partner nije nikada uradio nešto kako treba. Da biste ovakvo ponašanje prevazišli, pre svega smirite svoj ton, nemojte od malog praviti veliki problem i mirno razgovarajte sa svojim partnerom, kako biste mu ukazali na grešku.

2. Odbrambeni mehanizam i neprihvatanje odgovornosti

Čak i ako ste svesni krivice odbijate da prihvatite odgovornost i zauzimate odbrambeni stav, što iritira vašeg partnera i izaziva njegove optužbe i teške reči. Umesto toga preuzmite odgovornost i izvinite se svom partneru, tako ćete smiriti negativnu energiju među vama i umesto na raspravku, vreme ćete koristiti za poboljšanje vašeg odnosa.

3. Ignorisanje partnera

Kada osetite da je situacije kritična, birate da isključite emocije i ignorišete partnera. To nikako nije dobro. Od problema ne smete okretati leđa. Važno je da svaki sukob rešavate smireno i na licu mesta. Problemi, koji su gurnuti u stranu vremenom postaju sve veći i mogu kulminirati razvodom, zato rešavajte sve u trenutku, dok je još uvek rešivo!

Izvor: Lepota i zdravlje