Kako se vrši podela imovine nakon razvoda?

Razvod nije isključivo emotivno prekidanje odnosa između supružnika, već predstavlja pravni raskid svih odnosa između dvoje ljudi koji podrazumeva i podelu stečenog u braku.

PR
Ilustracija; Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock
.

U praksi to znači, svako nakon raskida braka dobija svoje, ali šta to „svoje“ sve podrazumeva?!

Najpre da se podsetimo. Razvod braka može biti sporazumni, što je daleko lakše i brže, jer se supružnici sporazumno dogovaraju o svemu, od razvoda, preko starateljstva i brige o deci, pa sve do podele imovine. Međutim, poslednje dve stavke su čest problem, pa se razvod ipak dešava u sklopu tužbe i sudskih odluka.

Poseban problem je često podela imovine nakon razvoda što opet iziskuje poseban parnični postupak, ako sporazum izostaje. Ali, kako se imovina deli?

Podela imovine posle razvoda

U braku postoji posebna i zajednička imovina. Posebna je ona koju jedan supružnik već donosi u brak ili stiče u toku braka, kroz nasledstvo, poklon. Sva ostala imovina, stečena zajedničkim radom i trudom u godinama trajanja braka predstavlja zajednički imetak koji se sabira i deli, na osnovu koje se vrši podela imovine posle razvoda.

Kada postoje nesuglasice među bivšim supružnicima, sud je taj koji ima glavnu ulogu. Najpre se kroz postupak utvrđuje poreklo celokupne imovine, a onda se dalje razrešavanjem problema odlučuje ko će šta dobiti, tako da obe strane budu zadovoljne i podjednako ispoštovane u pogledu vrednosti svakog od ta dva dela. Ono šta u određenim momentima može stvoriti problem jesu čudni i neočekivani zahtevi jednog od supružnika, kao i imovina koja je u tom momentu nemoguća za preuzimanje.

Kako se posle razvoda deli oročena štednja?

Kada govorimo o problemu imovine koja je trenutno onemogućena za preuzimanje, sud o njoj odlučuje svakako, samo iz perspektive momenta kada je moguće preuzeti oročen i dobijen novac. Ono šta supružnici mogu da urade kada je u pitanju oročena štednja jeste da zahtevaju mere sigurnosti koje osiguravaju novac od podizanja pre roka, čime bi drugi supružnik otuđio deo koji mu zakonski ne pripada.

Kada se utvrdi tačno poreklo novca, vlasništvo, onda se kroz sporazum može urediti da li se deli ili ide odjednom od supružnika, dok drugom ide određena nepokretnost ili druga imovina u vrednosti od koje se odustaje u pogledu oročene štednje.

Najčešći problem koji se ovde stvara jeste u strahu obe strane da se novac ne podigne pre donošenja sudske odluke, dok je zakon vrlo jednostavan u samoj podeli, a strah se već može regulisati merama osiguranja koje su već spomenute. Veći problem može da nastane, verovali ili ne, kada su manje vredne stvari u pitanju.

Kome posle razvoda pripada kotao na pelet?

Nekada se mogu pojaviti u toku parničnog postupka neočekivana pitanja i može se reći, čudni zahtevi.

Neretko se dešava da supružnici zahtevaju da im se povrate sredstva koja su uložili u svog bračnog druga, kao recimo za školovanje, estetske operacije i slično.

Nekada pitanje bude kome odlazi kotao na pelet tokom raspodele. Kada govorimo o kućnom inventaru, a tu svakako spada i kotao na pelet, podela se vrši u izuzetnim slučajevima, kada postoji nešto od jako velike sentimentalne vrednosti.

Inače, sve što se nalazi u okviru doma, stana ili kuće, a što ne može tako lako fizički da se iznese pripada onom supružniku koji je u toku raspodele imovine tu nekretninu i dobio.