Kako OČISTITI ZLATO: Ako naučite ovu EFIKASNU "uradi sam" metodu NIKADA VIŠE nećete koristiti druge načine

Zlato će godinama izgledati sjajno ako se pravilno neguje, ali samo ako koristite prave sastojke za "lečenje" ogrebotina i drugih oštećenja.

Foto: Kwangmoozaa/Shutterstock
Foto: Kwangmoozaa/Shutterstock
.

Ono vrlo osetljivo pa ga treba čistiti nežnim proizvodima kako ga ne biste oštetili.

Zlato je oduvek popularan materijal kako za nakit, tako i za pozlaćene ukrase i dekor, ali neophodno je i da ga održavati čistim, ne samo da bi lepše izgledalo već i iz higijenskih razloga.

Ipak, kod čišćenja treba paziti da se lomljivi komadi ne oštete, a sjaj ćete im lako vratiti uz nekoliko jednostavnih sastojaka.

Maslinovo ulje odlično je za naše zdravlje, ali i za čišćenje. Iako nam se može učiniti kako je zaista šteta ovim "tekućim zlatom" čistiti išta, ovo je dobro znati. I isprobati, barem povremeno.

Jedan od saveta za čišćenje zlata je korištenje najobičnijeg deterdženta, ali važno je samo da bude što blaži. U posudu s toplom vodom dodajte nekoliko kašika deterdženta za pranje sudova i ostavite nakit unutra pet do deset minuta. Kada ga izvadite, isperite ga tako što ćete ga staviti u posudu sa gaziranom vodom; ona će pomoći da se ukloni sva "zavučena" prljavština i dubinski će ga očistiti.

Još jedan od saveta je korištenje četkice za zube i deterdženta za sudove. Nakon što ste nakit lagano oprali deterdžentom i iščetkali četkicom, dobro ga obrišite mekom i vlažnom krpom, pa onda suvom.

Zlatno ćete prstenje najlakše očistiti tako da ga uronite u šoljicu u koju ste prethodno sipali alkohol. Nakon samo nekoliko minuta, vratićete im se stari sjaj i skinućete sve nečistoće, piše 24Sedam.