Kakav otac, takvo dete - posebno u ovih SEDAM slučajeva: Tada će bukvalno iskopirati tatine stavove!

Vaše dete pažljivo sluša i gleda šta vi radite, a onda to isto ponavlja na svoj način.

Kao jaje jajetu, foto: altanaka / Shutterstock
Kao jaje jajetu, foto: altanaka / Shutterstock
.

1. Način na koji se otac ponaša prema majci

Ako se prema njihovoj majci otac odnosi s poštovanjem i dostojanstvom, ljubazan je prema njoj, sve deli sa njom, podržava je i brine o njoj, tada će se i deca tako odnositi prema svojim bračnim partnerima. Ali ako otac ponižava, agresivan je i grub, uvredljiv prema supruzi, deca će isto to ponašanje da donesu u svoj brak.

2. Način na koji se odnosi prema novcu

Ako ste duboko zaduženi ili gubite novac, vaša deca to takođe neće ceniti - ne sada, ne kad odrastu. Pokazaće istu neodgovornost koju vide u vama. Oni će takođe živeti u dugovima. Ali ako se ponašate mudro, držite se budžeta, štedite i planirate, oni će učiniti isto.

3. Stav prema drugim ljudima

Ako uvek koristite ljude u svoju korist ili stalno ponižavate i vređate druge, vaša deca će učiniti isto. Ako se prema konobarici ili šalteru ponašate kao prema smeću, i vaša deca će prezirati ljude. Ali ako se prema drugima, posebno prema uslužnom osoblju, odnosite ljubazno i s poštovanjem, vaša deca će to slediti.

4. Poštovanja autoriteta

Ako ste grubi prema policajcu koji vas je zaustavio, ili uvek zamerite svom šefu, vaša deca će odrasti bez poštovanja autoriteta. Ovo poslednje uključuje i vas! Ali ako o svom šefu govorite s poštovanjem i ljubaznošću, čak i ako on to ne zaslužuje, promeniće odnos vaše dece prema autoritetu na bolje.

5. Karakter i integritet ličnosti

Deca razumeju kada ih varate. Oni primećuju kada govorite jedno, ali rade drugo. Slušaju vas kako pričate o ljudima ili svom dosadnom komšiji. Sećaju se kako reagujete na krize i nepravedne optužbe. Koliko ćete odlučiti da budete ili nećete biti skladna i celovita osoba, u velikoj meri određuje budući život vaše dece.

6. Nivo discipline

Pogodite šta vas čeka ako se prejedate, trošite novac i spavate previše, zloupotrebljavate alkohol, prokockate dom, uvek tražite izgovore za svoje ishitrene odluke? Tako je, vaša deca će učiniti isto! Ali ako odaberete disciplinovan život, i vaša deca će donositi bolje (i zdravije) odluke!

7. Nivo velikodušnosti

Ako ne ostavljate prilog crkvi, ne dajete dobrotvorne priloge i donacije, vaša deca neće. Ako ne služite vojsku, neće ni oni. Ako se prijavite za dobar cilj, a zatim se opustite i prestanete ulagati neophodne napore, vaša deca će slediti vaš primer. Ali ako pred sobom vide velikodušnu osobu koja uvek pomaže siromašnima i daje ljudima iskrenog srca, onda će i vaša deca imitirati isto ponašanje i postati ljudi koji daju, vole i pomažu drugima!

Izvor: stil