Kada je pravo vreme da vaš mališan ostane sam kod kuće?

Jedna od najtežih odluka roditelja je kada dete prvi put ostaviti samo kod kuće. Psiholozi smatraju da su dvanaestogodišnjaci spremni na to, ali ipak svako dete je drugačije.

Foto: fizkes / Shutterstock
Foto: fizkes / Shutterstock
.

Trenuci koje roditelji dugo pamte i koji im govore da se njihov mališan samostalno razvija i odrasta su kada on sam jede, sam veže pertle na patikama, sam se oblači, sam piše domaći zadatak.I dok nas neke samostalne aktivnosti našeg deteta raduju, druge kod nas mogu da izazovu nelagodu.

Jedna od najčešćih dilema roditelja jeste kada je njihovo dete spremno da ostane samo kod kuće. Na to pitanje nije lako odgovoriti. Ono zavisi od samog deteta i njegovog stepena nezavisnosti. Ipak, postoje i neki znakovi koji jasno ukazuju da je pravo vreme da se i to dogodi.

Roditelji svakako dete ne bi smeli da ostave samo ukoliko je mlađe od šest godina. Psiholozi navode da, prema razvojnoj psihologiji, dvanaestogodišnjaci već imaju razvijen svoj identitet toliko da počinju da se osećaju kao odrasle osobe. Upravo to je pravo vreme da dete prvi put ostane samo kod kuće.

Ipak, i tada je potreban dodatni oprez, jer koliko god da je dete samostalno, ono nema iskustva, pa se može osećati uplašeno ili nesigurno. Pre nego što dete prvi put ostavite samo potrebno je da ga na to pripremite. Roditelji treba da se potrude da prostor učine sigurnim, da sklone lekove, alkohol, upaljače, opasne hemikalije i sve drugo što bi moglo da ugrozi njihovu bezbednost.

Priprema uključuje i edukaciju deteta o tome šta treba da uradi u nekoj od vandrednih situacija, u slučaju požara, poplave, zatim kako da dok su sami podgreju ručak ili zaključaju stan. Važno je da obavite razgovor s detetom o tome kako se ono oseća tim povodom, da li je spremno, sigurno, da li je potrebno još nešto da se roditelji urade kako se ono osećalo opušteno, 24sata.hr.

Neka deca će se osećati sigurnije ako uz sebe imaju brojeve telefona bliskih osoba ili najbližih komšija, koje mogu da pozovu u slučaju da se nešto dogodi. Takođe, roditelji bi te ljude trebali da pripreme na to i da ih zamole da se detetu nađu u slučaju potrebe,

Ostavljanje deteta samog kod kuće treba da se uvede postepeno. Prvo na pola sata, pa na sat vremena i tako produžavati vreme sve dok se dete ne prilagodi. U tom periodu i vi ćete imati priliku da proverite da li je dete usvojilo sve sadržaje o kojima ste pričali - da li zna koji broj treba da pozove u slučaju opasnosti, gde ste mu ostavili hranu, kako da upali i namesti mikrotalasnu i tome slično.

Treba uzeti u obzir da psotoje velika odstupanja među decom. Neka su nezavisna i samostalna, spremna i pre dvanaeste godine da ostanu sama kod kuće, dok će druga i sa više godina osećati strah i nesigurnost.

Važno je da detetu pristupite kao individualcu. Odluka o tome hoćete li ga ostaviti samog kod kuće treba da bude stvar procene svakog roditelja. Oni najbolje znaju da li je njihovo dete spremno ili ne. S pripremama treba da počnete ranije. Dete će tako razvijati samopouzdanje i osećaće se ponosno zbog svojih uspeha.