Istina ili mit: Deca starijih roditelja su bolje vaspitana?

Naučnici kažu da se deca starijih roditelja bolje ponašaju jer su njihove majke zrelije, a očevi uglavnom manje agresivni.

Starije majke su zrelije, a očevi uglavnom manje agresivni, foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar
Starije majke su zrelije, a očevi uglavnom manje agresivni, foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar

Holandska studija analizirala je uobičajene probleme u ponašanju koji se razvijaju kod dece starijih roditelja. To je sve važnija tema jer je generalno pomerena granica rađanja, pa tako roditelji sve kasnije dobijaju prvo dete.

Naučnici su analizirali skoro 33.000 dece, koja su tada imala od 10 do 12 godina. Njihovo ponašanje ocenjivali su očevi, majke, nastavnici, ali i deca kroz serije različitih standardizovanih parametara.

Majke su imale između 16 i 48 godina, a očevi između 17 i 68, i utvrđeno je da se deca starijih roditelja bolje ponašaju i da su manje agresivna.

- Moguće je da su neki od razloga zašto deca starijih roditelja imaju manje problema sa agresijom to što stariji roditelja imaju viši nivo obrazovanja. Ali, važno je naglasiti da viši nivo obrazovanja roditelja ne može u potpunosti da objasni to - kaže koautor studije profesor Doret Bomsma.

- Uz dužno poštovanje uobičajenim problemima u ponašanju, mislimo da roditelji ne treba da brinu da će njihovo dete osetiti neke štetne efekte zbog toga što ima starije roditelje - kaže dr Marijel Zondervan-Zvijnenburg.

Neka ranija istraživanja su pokazala da postoji veći rizik od razvoja autizma ili šizofrenije kod dece starijih roditelja.

Stručnjaci upozoravaju i da odlaganje trudnoće donosi i veći rizik od pobačaja, preeklampsije, ali i potrebe za porođajem carskim rezom.

Izvor: Mondo