ISPOLIRAJTE IH TAKO DA SE SIJAJU: Kako očistiti površine od nerđajućeg čelika?

Nerđajući čelik je istovremeno elegantan i izdržljiv, zato ga često možemo videti u kuhinjama i drugim prostorijama u našem domu. Ipak, na njemu se vide otici prstiju i prašina pa mu je potrebno redovno čišćenje kako bi bio sjajan i lep.

Foto: Andrey_Popov / Shutterstock
Foto: Andrey_Popov / Shutterstock
.

Pre nego što prionete na čišćenje potrebno je da na umu da imate nekoliko stvari:

- Proverite uputstvo za upotrebu. Kompanija koja je napravila predmet najbolje zna kako je najbolje očistiti ga.

- Bitno je da koristite meku krpu i izbegavate jake, abrazivne hemikalije. Amonijak, izbeljivač i slična sredstva za čišćenje mogu oštetiti nerđajući čelik.

- Korištenje deterdženta za sudove je brza, jednostavna i najbolja metoda za prljave sudove, ali i za nerđajući čelik sa kojih treba ukloniti tragove masnoće ​​ili ostatke hrane.

- Potopite posude od nehrđajućeg čelika u vodu sa deterdžentom najmanje pet minuta. Zatim obrišite površine krpom od mikrovlakana, kako biste izbegli ogrebotine ili oštećenja.

- Masne otiske prstiju i mrlje od hrane na uređajima i priboru od nerđajućeg čelika može ukloniti sirće. Sirće je potpuno prirodno, neabrazivno i deluje kao efikasno sredstvo za dezinfekciju. Pomešajte jednaku količinu vode i sirćeta, pa poprskajte po predmetima od čelika koje želite da očistite. Obrišite sve mekom krpom. Nema potrebe za prejakim ribanjem jer će sirće omekšati masnoću.

Navlažite drugu krpu vodom i nanesite nekoliko kapi tečnosti za sudove koja će ukloniti kiselinske ostatke koje sirće ostavlja za sobom. Na kraju nanesite malu količinu maslinovog ulja na treću meku krpu i poslednji put obrišite nerđajući čelik.

Za poliranje se preporučuje kisela voda - površine koje želite da ispolirate poprskajte kiselom vodom pa utrljajte mekom krpom.

Uopšteno, nerđajući čelik se može čistiti sapunom i vodom, za predmete koji su preveliki da stanu u sudoperu – ili nisu vodootporni – za čišćenje se može koristiti boca sa raspršivačem puna tople vode sa sapunom i krpa od mikrovlakana, piše Klix.ba.