Da li su pokretne klime dobro rešenje? Predstavljamo sve prednosti i mane ovih uređaja

U toplim danima kada samo želite da se rashladite, talas hladnog vazduha je baš ono što vam je potrebno da vas osveži i vrati energiju. Ukoliko razmišljate o jednostavnom i praktičnom rešenju kao što je pokretna klima i pitate se da li je ovaj uređaj dobar izbor, imamo odgovor na vaše nedoumice.

PR
Foto: Promo
Foto: Promo
.

U nastavku vam donosimo šta je to što će vas kod ovih uređaja osvojiti, a u kojim situacijama je potrebno da razmislite da li je pokretna klima zaista pravo rešenje.

Za detaljniji pregled i upoređivanje karakteristika, ali i cena ovih uređaja kako biste pronašli najbolje opcije, na ePonuda.com možete pronaći odlične modele od kojih ćete, zahvaljujuću jednostavnom prikazu karakteristika i cena, odabrati baš onaj koji će vam pružiti onaj sjajan osećaj olakšanja kada uspete da se osvežite dok su napolju visoke temperature.

Prednosti koje donosi pokretna klima osvojiće vas istog trena

U zavisnosti od prostorije, njene namene i veličine, ova vrsta kompaktnih i praktičnih uređaja možda je baš ono što vam je potrebno da obezbedite prijatnu atmosferu.

Pokretne klime imaju svojih prednosti, a one koje će vam se najviše isplatiti su:

· Lako prenošenje

Jednostavno, ponesite svoj mali rashladni uređaj sa sobom gde poželite. Spakujte ga u automobil i ponesite na vikendicu ili u kancelariju. Lako premeštanje iz sobe u sobu zahvaljujući točkićima omogućiće vam da ciljano ohladite samo jednu prostoriju ukoliko drugim ukućanima smeta niža temperatura ili ugradni klima uređaj.

· Niža cena

Činjenica da ova vrsta klime ne iziskuje montažu, nema spoljnu jedinicu i višestruko je povoljnija u odnosu na standardne klime, dodatno govori o njenoj prednosti u ovim aspektu.

Osim uštede u novcu prilikom kupovine pokretne klime, uštedećete prilikom montaže, a tako će vam trebati manje vremena da počnete da uživate u preko potrebnom rashlađenju.

· Dodatne opcije

Ukoliko se odlučite za pokretnu klimu koja pored hlađenja može imati i dodatne funkcije koje je čine još primamljivijom, možete da rešite nekoliko problema uz samo jedan uređaj. Pojedini modeli, osim funkcije hlađenja imaju i mogućnost grejanja, pa su idealni za dogrevanje manjih prostorija ili za prelaznu sezonu.

Pored grejanja, mogu tretirati vazduh tako što regulišu njegovu vlažnost ili ga prečišćavaju zahvaljujući određenim visoko efikasnim filterima. Smanjenjem količine neželjenih čestica i alergena u vazduhu, moći ćete da neometano obavljate svoje aktivnosti i opustite se čak i kada je sezona alergija u punom jeku.

Šta bi trebalo da znate pre nego što odaberete pokretnu klimu?

Iako vam ideja da svuda sa sobom možete poneti svoju ličnu klimu zvuči primamljivo – a kome ne bi – pokretne klime imaju i svojih nedostataka.

U nastavku pročitajte šta je to što kod ovih uređaja može bolje, pa procenite da li su ove manje lepe strane nešto sa čime biste mogli da funkcionišete.

· Slabija moć hlađenja

Koliko god korisno bilo da možete da ohladite vazduh u samo jednoj sobi, to je u isto vreme i jedna od mana ovih uređaja. Jednostavno nemaju kapacitet da ohlade više prostorija, ali ako uzmemo u obzir način na koji su dizajnirane i konstruisane, to im nikada nije ni bila namena.

· Manji komfor

Iako ćete se prijatno rashladiti, uz pokretnu klimu nećete moći da zatvorite oči i uživate kao što bi to bio slučaj sa standardnom klimom. Potrebno je da je svaki put pravilno postavite, najbolje do prozora jer ovi uređaji imaju crevo koje je potrebno da bude napolju kako bi pravilno funkcionisali. Takođe, pokretne klime imaju rezervoar za vodu manjeg ili većeg kapaciteta koji je potrebno prazniti kada se napuni do određene granice.

Pored navedenog, ni tih rad im nije svojstven. Iako je količina buke koju možemo tolerisati relativna kategorija, imajte na umu da su pokretne klime bučnije tokom rada od standardnih klima.

Da li je pokretna klima pravo rešenje za vas?

Iz navedenih karakteristika možete da zaključite da pokretne klime nisu idealne ukoliko želite da ohladite veće prostorije i cenite tih rad, ali zato jesu ekonomičnija opcija koja vešto izbegava neka od ograničenja ugradnih klima. Pokretna klima dobro dođe ukoliko se često selite, ako nekome od ukućana smeta klasična klima ili jednostavno ne želite da uložite veću sumu novca u montažu i ugradnju klime.

Nekada je prosto savršeno rešenje, kao kada su u pitanju kancelarije, studentski domovi, vikendice i stanovi u koje ne želite da ulažete na taj način. Pokretnu klimu možete jednostavno poneti sa sobom gde god da idete, bez komplikacija u vidu demontaže, dogovora sa vlasnicima prostora i ostalo. U ovakvim slučajevima, lepota zaista jeste u jednostavnosti.