Da li beba plače u maminom stomaku? Odgovor će vas iznenaditi, a evo šta se dešava dok vas dete šutira i okreće se

Ako ste i vi poput većine budućih roditelja, sigurno se pitate šta se to dešava u materici dok vas beba šutira i okreće se u stomaku.

Foto: Gyorgy Barna / Shutterstock
Foto: Gyorgy Barna / Shutterstock
.

Naučnici su takođe znatiželjni, te su rešili da istraže šta to beba radi dok je u stomaku. Mnogi su se zapitali - da li beba plače dok je u materici?

Odgovor je da bi zapravo mogle da plaču, samo što to ne izgleda kako bismo mi očekivali. Da biste čuli pravi bebin plač morate sačekati da izađe iz materice.

Kako znamo da beba plače u materici?

Kako bismo prepoznali plač, potrebno je da pratimo bebino ponašanje, a ne da slušamo zvuk. Bebu ne možemo čuti dok ne dođe u kontakt sa vazduhom, umesto tečnosti.

Jedna studija posmatrala je bebe u stomaku i pokazala da beba zaista pravi pokrete koji ukazuju na plakanje:

  • izbacuje jezik
  • ubrzano diše
  • otvara usta
  • vibrira joj vilica
  • guta

Ovakvo ponašanje je uočeno kod beba starijih od 24 nedelje.

Zbog čega beba u materici plače?

Zapravo, beba u materici vežba plakanje. Obično ovakvo plakanje traje 15-20 sekundi, ne duže. Većina naučnika se slaže da bebe mogu osetiti bol u trećem trimestru, ali niko nije siguran kada se to dešava. Studije pokazuju da bebe, zapravo, osećaju negativne stimuluse i tako reaguju na njih. To je, zapravo, korisna stvar za kasnije.

U svakom slučaju, važno je da se ne brinete mnogo oko toga. Kako beba reaguje na mamin dodir i zvuk, možete joj pričati, pevati, čitati. Ispostavilo se da bebu zaista može da umiri mamin glas.

izvor: yumama