Četvoročlana porodica izbačena na ulicu zbog dečje buke? Advokat: Pravila kućnog reda isto važe i za mališane i za starije

Porodicu sa četvoro dece stanodavac je navodno izbacio iz stana, pošto je komšijama smetala buka koju su deca pravila. Da li je veće pravo deteta da pravi buku ili komšije da ima svoj mir? O ovoj temi smo u "Jutru" razgovarali sa advokatom Nebojšom Perovićem i profesorka Medicinske škole u Beogradu Nada Trifković. U program uživo uključila se i majka četvoro dece.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Trebalo bi da znamo da li je ta buka zaista bila nepodnošljiva, koliko je bila učestala, da li je ranije bilo nekih upozorenja, pre nego što se desilo izbacivanje porodice iz stana. Onda bi ovo sada bio logičan sled događaja. Naravno da nije jednostavno. Postoje ugovori između stanodavca i podstanara, postoje pravila u stambenoj jedinici i kućni red, koji je neophodan da se poštuje", započela je priču prof. Nada Trifković i dodala:

"Deca su nam postala prilično razmažena i bučna. Deci se sada svašta dozvoljava, što se nije dozvoljavalo u toj meri kad smo mi bili deca. Dete danas može da skače, da urla i pušta jaku muziku. Nije to baš prijatno za ljude u okruženju".

Advokatu Nebojši Peroviću u ovom slučaju ništa nije zasmetalo i kao što je mogao da primeti u ovoj priči postoje tri strane - izbačene porodice, stanodavca i komšija.

"Da li je to samo jedan jedini razlog za izbacivanje na ulicu, to mi ne znamo. Da bi se za bilo koju situaciju izveo zaključak, moraju se čuju sve strane. U poslednje vreme, u našem društvu nastaje problem jer se stalno priča o ljudskim pravima, a ona proističu iz ljudskih obaveza. Smatram da ako sve češće u govoru čujemo i ljudske obaveze i prava, onda mislim da će međuljudski odnosi biti malo bolji", ističe Perović i dodaje:

"Deca moraju da imaju obaveze. Pravila kućnog reda za decu su isto što i za starije. I roditelji su tu koji će uputiti decu na jedno pristojno ponašanje".

Svoju stranu priče podelila je i porodica Ćirić, a koju možete poslušati u prilogu koji sledi: