Biljka koja ODBIJA KOMARCE: Podjednako se lako gaji i na terasi i u bašti

To što prirodno rastuću mentu, poznatu kao nana, sada možemo pronaći skoro svuda u svetu, svedoči ne samo o njenoj prilagodljivosti, već je pokazatelj i njenih brojnih kvaliteta. Jednom kada su naši preci naučili da koriste ovu biljku, nosili su je svuda gde su se preselili.

Foto: David Jalda/Shutterstock
Foto: David Jalda/Shutterstock
.

Ono što je kod ove biljke najbolje je njena moć da rastera komarce. Ukoliko komarci opsedaju vašu terasu ili dom, postavite nekoliko saksija mente na centralne tačke - krvopije će se razbežati!

Iako briga o menti podrazumeva malo više nego samo spuštanje u zemlju, to svakako ne znači da je gajenje ove biljke komplikovano. Prvo i najvažnije, menti je potrebno mnogo vode. Iako je delimično sunce dovoljno za mentu, sadnja na punom suncu će povećati snagu njenih ulja i lekovitih kvaliteta.

Postoji nekoliko vrsta mente, ali koju god da izaberete, dobra briga uključuje premeštanje ove biljke na novu lokaciju svake tri ili četiri godine. Ona imaju tendenciju da oslabi i postane vretenasta ako se predugo ostavi na istom mestu.

Brojne studije su pokazale da ulje peperminta ima sposobnost da ubije larve komaraca u roku od 24 sata. Iako je odlično za ubijanje larvi, još uvek nije u potpunosti dokazano da ulje ove biljke isto utiče i na odrasle komarce. Lorens Zvibel, profesor biologije i farmakologije na Vanderbiltu, objasnio da efikasnost ulja mente kod insekata zavisi od toga kako su pripremljena i koliko su ulja čista.
Ali zato saksija sa mentom može da reši veliki letnji problem - samo je postavite blizu mesta gde sedite na terasi i komarci će vas zaobilaziti, piše Telegraf.