Bele zavese kupatilu daju svetlost, ali kad se pojave žute mrlje dođe vam da ih bacite. Nemojte!

Zavese za tuš svojim izgledom na poseban način mogu da upotpune kupatilo. Zanimljivi dezeni vaše kupatilo mogu učiniti jedinstvenom. Osim što je poželjno da budu lepe, važnije je da budu čiste. Zato imamo nekoliko saveta koliko često i kako ih treba prati.

Ilustracija, foto: AlexandrBognat / shutterstock
Ilustracija, foto: AlexandrBognat / shutterstock
.

Koliko često ih treba prati?

Kako bi vaše kupatilo bilo zaštićeno od bakterija i neprijatnih mirisa, preporuka je da zavese za tuš perete barem svaka tri meseca kako bi higijena bila na odgovarajućem nivou. Kada kupujete zavese vodite računa o njihovoj dužini, jer ako je preduga to je veća mogućnost za pojavu žutih mrlja.

Kako ih treba prati?

Najjednostavniji način za pranje zavesa za tuš je da ih stavite u veš mašinu na 40 stepeni. Nakon pranja, zavesu ne treba vraćati odmah na tuš, već na sušilicu ili žicu, kako se ne bi pojavila buđ. Ovakvo pranje dovoljno je za zavese koje perete redovno, ali ako postoje neke mrlje i vaše zavese već duže vreme nisu bile na pranju, moraćete posegnuti za drugim metodama.

Ako svoje zavese niste prali neko vreme postoji način za otklanjanje mrlja uz nekoliko dodatnih sastojaka. Prvo je stavite u veš mašinu i dodajte pola doze deterdženta i jedan decilitar sirćeta. Nakon pranja stavite je u veću posudu u koju ste sipali osam litara tople vode i dodajte 250 mililitara kuhinjske soli. Pustite zavesu da u odstoji u tom rastvoru bar četiri sata. Nakon što je odstajala, isperite je običnom vodom i stavite na sušenje.

Žute mrlje na svetlim zavesama za tuš, šta učiniti?

Ako na svojoj zavesi za tuš imate žute mrlje znači da se nataložio kamenac zbog visoke koncentracije gvožđa u vodi. Takve mrlje narušavaju ceo izgled kupatila i sigurno želite da ih se rešite.

Ako želite da očistite zavesu koja je bela ili svetla možete koristiti izbeljivač. Uzmite veliku posudu i u nju sipajte osam litara vode, pa u to dodajte dva decilitra izbeljivača. Ruke obavezno zaštitite gumenim rukavicama. Zavesu potopite i pustite da odstoji 24 sata. Nakon toga ju operite u veš mašini na 40 stepeni i ostavite da se osuši.

Mrlje na zavesama u boji, kako ih očistiti?

Kada želite da operete zavese u boji, ne možete da koristite izbeljivač jer bi on skinuo boju sa zavesa. Umesto izbeljivača upotrebite sirće. Ponovite postupak kao i sa svetlim zavesama, samo bez izbeljivača.

Kako oprati zavesu za tuš od poliestera?

Ako vaše zavese za tuš nije moguće prati u veš mašini jer su od poliestera, nemojte očajavati jer ima načina. Takve zavese možete da očistite uz pomoć tečnog vima. Stavite ga na zavesu i dobro je izribajte sa sunđerom za pranje sudova. Ostavite je da tako odstoji 20 minuta. Nakon toga je isperite i stavite na sušenje.

Izvor: Večernji list