Bake više vole unuke nego svoju decu?

Bake su veoma važne u životu mališana.

Foto: fizkes / shutteerstock
Foto: fizkes / shutteerstock
.

Mnogi kažu da su unuci najveća životna radost, a sada je urađena i prva studija, koja je pokazala da li su bake više vezane za unuke nego za sinove i ćerke.

Od šezdesetih godina naučnici govore da žene mnogo duže žive zbog unučića. Takođe, neka istraživanja pretpostavljaju da bake i deke utiču na detetovo blagostanje i uspeh u školi.

Kako bi se bolje naučno dokazalo sve ovo, antropolog profesor Džejms Rilig radio je ispitivanje na 50 žena koje imaju barem jedno unuče. Magnetnom rezonancom su posmatrali kako mozak reaguje na fotografije unuka, na fotografije dece, pa i na fotografije nepoznatih mališana.

"Javlja se neverovatna aktivacija dela mozga koji je odgovoran za emocionalnu empatiju. Kada se njihovi unuci smeju, bake osećaju radost, a kada plaču, one se dodatno rastuže", naglašava se u studiji.

Interesantno je i reakcija baka na sopstvenu decu. Tu su se aktivirali drugi delovi mozga, koji su u vezi sa kognitivnom empatijom. Kao da pokušavaju da kognitivno razumeju svoje dete, pre nego da bude to na emotivnom nivou. "Emotivna empatija je sposobnost da osetite tuđa osećanja, a kognitivna je razumevanje i shvatanje zbog čega se neko tako oseća", objasnio je dr Riling.

izvor: yumama