PET najvećih zabluda o braku

Vaša veza je ozbiljna i odlučili ste da ćete po stazi života koračati zajedno? Na tom putu mnogi će se voditi savetima iskusnijih ili onima što su do sada kroz život slušali od drugih.

.

Ali neke stvari koje su se uvrežile kada je reč o odnosima, nisu tačne. Barem tako tvrde bračni savetnici. Evo što smo naučili pogrešno, piše Huffington Post.

Brak je odnos u kojem vlada podela 50/50

Upravo zbog ovakvog stava - da bi oba partnera trebalo jednako da sudeluju u odnosu stvara razmirice između partnera ako to nije slučaj. Ipak, bračni savetnici tvrde da veza nije odnos u kojem je sve 50 /50, ponekada će jedan partner "povući" više, oko nekih stvari će se truditi više, a oko nekih manje. Ponekad je neko umoran, nekad je bolestan, nekad je pod stresom, a nekome jednostavno ne idu iste stvari kao drugom, pojašnjava bračni terapeut Aron Anderson iz Denvera.

Samo je ljubav dovoljna

Ljubav je nešto čemu teži svaka osoba na svetu i najlepši je osećaj. Ipak, ljubav jednostavno nije uvek dovoljna. U vezi je potrebno i samopouzdanje, poštovanje, kvalitetna komunikacija...

Dete će učvrstiti brak

Sve je više primera da se partneri rastaju nakon što dobiju dete. Ne znači to da će dete uzrokovati raspad veze ili braka, ali ako niste bili dovoljno čvrsti i predani jedno drugom i pre njegovog rođenja, dete neće učvrstiti vaš odnos. Ako je vaša veza čvrsta i stabilna, dete će je dodatno obogatiti, ali ako niste na dobrom putu bili ni pre njegovog rođenja, rođenje deteta može pogoršati stvar zbog obveza koje nastupaju oko brige za novorođeno dete.

Ne idite u krevet ljuti

Zvuči odlično ovaj savet "na prvu", ali nije to tako lako izvesti. Neki problemi ne mogu se rešiti za jedan dan ili jedno popodne pa da odete u krevet pomireni i bez tereta na leđima. Neke situacije su kompleksne i potrebno je na njima raditi duže vreme. Forsiranje da se situacija reši pre odlaska na spavanje može pogoršati stvar.

Nakon venčanja, umire vaš seksualni život

Ovo je neistina. Parovi češće imaju puno bolji seksualni život nakon ulaska u brak. Oni koji nisu pre braka živjeli zajedno, sada verojatno imaju svoje "gnezdo", više vremena jedno za drugo i prisniji su. Problem je kad kod parova nestane strasti ili želje za seksom u braku pa to pripisuju "braku" umesto da potraže gde je nastao problem.

Izvor: večernji.hr