Dom i porodica

Od dečaka do gospodina: 10 životnih lekcija kojima bi trebalo da naučite svog sina

Podizanje sina je divna privilegija, ali takođe može biti i naporno iskustvo. Kako bi postali dobri ljudi, divni očevi i muževi, kao mama morate ih naučiti sledećim stvarima...
26.04.2016. - 09:32h

Jednoga dana vaš mali dečak će postati odrastao, samostalan muškarac i tada neće biti potrebno da se starate o njemu, ali do tada bi trebalo da nauči mnogo toga. Izdvojili smo za vas nekoliko važnih stvarih koje bi svaka majka trebalo da nauči svog sina:

1. Budi galantan i poštuj žene.
Iako se čini da ove dve stvari idu zajedno, ponekad i nije tako. Ako ga naučite da pronađe ravnotežu između galantnosti i poštovanja, vaš slatki mališan će porasti u pravog gospodina.

2. Uvek počisti za sobom.
Ne dozvolite da vaš sin očekuje da će njegova buduća devojka ili supruga da čisti i sklanja stvari za njim. Naučite svoje dete da ima naviku da očisti za sobom i da sam potpuno brine o sebi, ne oslanjajući se na druge.

3. Nikada ne dozvoli da te devojka posvađa sa prijateljem.
Verovatno će se vaš sin tokom odrastanja puno puta zaljubiti i odljubiti, ali dobri prijatelji iz detinjstva obično ostaju uz nas ceo život. Objasnite svom sinu da su najbolji prijatelji poput članova porodice i da nikome ne bi trebalo da dozvoli da ih razdvoji i zameni.

4. Ako neko pokušava da te promeni on ne zaslužuje tvoje vreme i trud.
Bilo da se radi o devojci ili prijatelju, ako ne vole vašeg sina onakvog kakav jeste nikada ga neće ni zavoleti, koliko god truda uložio da se promeni. Iako se potpuno promeni, vaš sin više neće biti srećan jer nije ostao veran samom sebi.

5. Uvek se čvrsto rukuj i gledaj ljude u oči.
Ova dva manira su veoma važna kako bi zaslužili poštovanje ljudi, bez obzira da li je reč o poslu ili upoznavanju novih prijatelja. Takođe, bitno je da vaš sin razvije osećaj da nekoga pozdravi i čestita važne datume.

6. Nećeš uvek biti jak.
Ponekad život ume da bude težak i niko ne bi trebalo da glumi snagu i da pokušava sam da se izbori sa svim preprekama i problemima. Naučite sina da je u redu ako napravi grešku ili doživi poraz, jer će na taj način za ubuduće naučiti važnu lekciju.

7. Nemoj da uradiš nešto pogrešno samo da ne bi u društvu ispao kukavica.
Vaš sin će verovatno tokom odrastanja biti u iskušenju da uradi nešto loše kako bi bio prihvaćen u društvu. Naučite ga da mu prijatelji koji ga navode da napravi grešku i nisu pravi prijatelji.

8. Sam si odgovoran za svoje greške.
Ovo je jedna od najznačajnijih lekcija koju treba da održite svom sinu. On mora naučiti da preuzme odgovornost za svoje greške i da nauči nešto iz njih. Takođe, jako je bitno da zna kada je potrebno da se izvini ljudima koje je povredio.

9. Porodica je uvek na prvom mestu.
Naučite ga da su članovi porodice njegovi najbolji prijatelji i da uvek treba da bude uz njih. Kada ostarite shvatićete da je ova lekcija urodila plodom, jer će vaš sin biti u najtežim trenucima uz vas.

10. Nije sramota pitati ako ne znaš i poslušati nečiji savet.
Vaš sin treba da shvati da je uvek u redu ako vas nešto pita ili traži savet. Takođe, bitno je da ne krije ni male probleme, jer će sakrivanjem samo prerasti u velike. Pokažite mu da može uvek da vam veruje i da je svaka njegova tajna kod vas potpuno bezbedna.

Izvor: yumama.com