Napravite jasnu razliku: Gajite li dete sa stavom ili razmaženka

Sva deca će vam jasno staviti do znanja šta žele, ali način na koji će to uraditi govori da li ste ih previše razmazili... Biti roditelj tvrdoglavog deteta ima svoje prednosti, ali i mane. Vrlo je važno rano izgraditi stavove i ne plašiti se da sa istim istupite pred drugima kako biste bili korak bliže onome što želite. Međutim, deca mogu hrabro izražavati svoje mišljenje sa određenom granicom, ali tu granicu lako mogu preći i biti okarakterisani kao razmaženi.

.

Sledeće činjenice pomoći će vam da uvidite razliku između odvažnog i razmaženog deteta:

1. Način na koji vam se obraćaju

Razmažena deca nemaju ni najmanju dozu poštovanja dok vam se obraćaju, dok odvažna deca biraju način na koji će vam reći svoje mišljenje. Takođe trude se da vas njihove reči ni na koji način ne povrede.

2. Način na koji shvataju pobedu

Svakom detetu pobeda u igrici, na takmičenju ili u sportu vrlo je bitna. Ukoliko mališani žele pobedu jer su sigurni u svoje mogućnosti i sposobnosti, te im nije teško da se potrude da dobiju ono za čim žude, nema potrebe za brigu. Ipak ako ne znaju kako da se ophode prema gubitku, možda je vreme da promenite neku metodu u vaspitanju.

3. Način na koji očekuju da dobiju ono što žele

Deca jakog stava neće vam samo reći šta žele, već će se potruditi da to i dobiju, naravno zasluženo. Oni smatraju da moraju da se potrude i pokažu određene kvalitete kako bi im se snovi ostvarili.

4. Način na koji izražavaju svoj stav

Razmaženka ćete prepoznati po vikanju i plakanju do iznemoglosti ukoliko nešto nije po njegovom. Teška komunikacija u ovim trenucima takođe se ubraja u jedan od načina prepoznavanja dece koja su navikla da sve dobiju.

5. Način na koji iskazuju neslaganje sa vama

Odvažna deca nikada vam neće prkositi. Iako će jasno i glasno reći da se ne slažu sa vama, oni poštuju i znaju ko je autoritet i ko vodi glavnu reč u kući. Od dece koju ste previše razmazili, u ovom slučaju, ne očekujte prijatna iskustva.

6. Razlozi zbog kojih imaju ispade

Plakanje kao način da se privuče pažnja jeste ono po čemu ćete prepoznati razmaženo dete, u suprotnom slučaju osetićete strast i želju za uspehom.

Izvor: Pop sugar