Dom i porodica

Spasite svoj dom od buđi pomoću ovih PET trikova

Ukoliko imate problema sa vlagom i buđi u domu neko od ovih rešenja moglo bi da bude spasonosno!
27.04.2018. - 08:06h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ulje čajevca

U flaši s raspršivačem pomešajte 450 mililitara vode i dve kašičice ulja čajevca. Dobro protresite i pošpricajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte to mesto naknadno brisati krpom. Treba naglasiti da je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana. Pomoći će vam i ekstrakt semenki grejpa. Jedna od odličnih stvari je da on nema miris.

Alkoholno sirće

Ono eliminiše oko 90 odsto plesni i vlage. Sirće sipajte u flašu s raspršivačem i pošpricajte na ugrožena mjesta. Ostavite neko vrijeme da “odradi” posao. S obzirom na to da sirće ima prilično jak miris, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, najbolje limuna, jer je ono dovoljno snažno da zamaskira neugodan miris sirćeta. S druge strane, nije toliko jako da ima nepovoljan utjecaj na osobe osetljive na mirise.

Hidrogen peroksid

Pomoći će vam protiv vlage i plesni. Potreban vam je 3% hidrogen peroksid i plastična flašica s raspršivačem. Hidrogen peroksid ulijte u flašu, pošpricajte na vlažna i mesta prekrivena s buđi, ostavite da deluje 10 minuta, a potom prebrišite.

Soda bikarbona

Ona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete da je pomešate sa sirćetom ili vodom.

Semenke grejpa

U flašu s raspršivačem ulijte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta semenki grejpa. Potom flašu dobro protresite da bi se sastojci sjedinili. Tekućinu pošpricajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.

Izvor: Večernji.hr