Nakon razvoda: Kako pričati sa decom o roditelju koji je zanemario svoju ulogu

Često se desi da nakon razvoda jedan od roditelja zapostavi svoje dužnosti prema detetu. Kako nastaviti normalan tok života, imajući u vidu najbolji interes dece?

.

Ne postoji opravdanje za zanemarivanje roditeljske dužnosti, ali nije retkost da se upravo ovo desi nakon razvoda. Kopletna briga o detetu, od emotivne, preko vaspitne i finansijske, prepuštena je tada samo jednom roditelju.

Vremenom stvari i te kako mogu da se promene, ali dok se promena ne desi, vi koji ste sami morate da prihvatite situaciju takvu kakva jeste. Žene se uglavnom bore sa tim da deci nadoknade tatu, preuzimajući na sebe obe uloge. To ume da iscrpi i škodi delatnostima kojima težite. Najbolje je da što pre shvatite da bivšeg partnera ne možete naterati da učestvuje i truditi se da budete najbolji što možete biti, dok se oni sami ne odluče na promenu.

Takođe vrlo je važno da se oslobodite razmišljanja o pitanjima kako je moguće da im deca ne nedostaju , jer jedino šta je važno i na čemu treba da budete zahvalni jeste to što pored sebe imate svoje dete.

Kako biste deci obezbedili zdravu sredinu za odrastanje možete pratiti uputstva jedne majke koja je kroz sve ovo prošla.

1. Iskreno odgovorite na sva detetova pitanja
Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje ''gde je mama/tata''.Pitanja će se svako malo ponavljati i zavisno od uzrasta deteta menjati oblik, iako će suštinski ostati ista. Doduše, ono što mora biti zajedničko svim odgovorima koje ćete dati vašem detetu, jeste da oni moraju da budu istiniti. Jedan od najbitnijih faktora koji određuje način detetove borbe sa stresom u periodu razvoda jeste vaša osetljivost na njegove potrebe. Ne zaboravite da osluškujete dete. Ne pokušavajte da ga držite po strani, pretpostavljajući da time činite sve što je u vašoj moći da biste ga zaštitili.

Potrebno je da sa detetom razgovarate i neprestano objašnjavate razloge promene koja se desila. U suprotnom će dete interpretirati situaciju na svoj način, a to vrlo često može biti pogrešno ili pogubno po dete, jer će sebe videti kao glavnog krivca.To je prvi korak ka narušenom samopouzdanju deteta, a samopouzdanje je najbolji poklon koji roditelj pored svoje ljubavi može detetu da daruje. Bez obzira na uzrast deteta, stalan iskren i otvoren razgovor pomoći će da se lakše prihvate promene. Slobodno im objasnite da neki ljudi nisu spremni da budu roditelji, jer je to veoma odgovoran posao.

Morate detetu staviti do znanja da ono ni na koji način nije krivo.Budite oslonac i imajte razumevanja. Ohrabrite decu da pitaju šta ih zanima i da slobodno iskažu svoje strahove, sumnje i brige. Recite im da postoje različite porodice i da vaša nije ništa manje vredna od drugih. Sasvim je u redu biti različit, sve dok smo zdravi, srećni i zajedno.

2. Stavite fokus na ovo što je dobro oko vas
Ne dozvolite da dani prolaze tako što ćete smišljati strategije kako navesti roditelja da se javi. Takođe ne oplakujte situaciju u kojoj se vaša porodica našla. Zdrava i vesela deca su upravo tačka vašeg fokusa. Vi ste majka/otac i to je jedan veliki dar koji neprestano daruje natrag. Vaša deca uče od vas, čak i kada mislite da vas ne gledaju. Vaš pozitivan stav kada se nalazite u problemu će ih naučiti zdravom ophođenju u teškoj situaciji. Promene se ne dešavaju preko noći, ali njihova neprestana primena će uroditi plodom nakon nekog perioda.

3. Podelite lepe uspomene sa detetom
Bilo bi veoma lepo da sa detetom podelite lepe uspomene koje vas vežu za bivšeg partnera. Ukoliko je dete malo, one će mu pomoći da stekne utisak o tome kakva je mama ili kakav je tata kao osoba. Sve te uspomene sadrže lepe priče, ispunjene ljubavlju. Ne dozvolite da vas loša osećanja obuzmu, jer to neće biti od koristi vašem detetu.

4. Obezbedite detetu druge muške/ženske uzore
Nikada nećete moći svom detetu zameniti mamu/tatu ali obezbedite im uzore u vidu majčinskih/očinskih figura. To mogu biti i članovi vaše porodice, ujaci, stričevi, bake ili deke ili vaši bliski prijatelji. Važno je da deca budu okružena pozitivnim ljudima, što će dati sjajan rezultat. Sredina veselih ljudi, može samo da prija detetu. To je i odlična mreža podrške, koja je od velike važnosti u svakom izazovnom periodu života.

5. Ne strahujte od budućnosti
Strah je korisna emocija, koja, jednom kada naučimo kako da upravljamo njome, može da koristi kao pokretačka energija. Isto kao što detemora da padne da bi naučilo da hoda, tako i mi moramo da naučimo d aplivamo u zadatoj situaciji. Odgovornost jeste velika, ali ako se prema deci postavimo iskreno, ako znaju šta od nas da očekuju i ako im zadamo granice, nema straha. Nema potrebe da se plašite reakcija okoline na činjenicu da je vaš partner jednostavno nestao iz vaših života. Ne plašite se toga što donosi sutra.Budite dosledni, iskreni i živite bez straha. Imate na čemu da budete zahvalni.

Izvor: Tashonlash.com/yumama.com