Mane i vrline velikih porodica

Porodice sa mnogo dece izazivaju divljenje okoline, ali odrastanje u njima nije uvek lako. Deca koja imaju mnogo braće i sestara imaju veću verovatnoću da razviju problematično ponašanje, pokazuje studija Univerziteta u Hjustonu.

.

Naučnike ne iznenađuje ovaj podatak jer mnogo dece znači i manje pažnje i vremena koje roditelji mogu da posvete svakom od njih. Ipak, u harmoničnim porodicama, najmlađi više razvijaju odgovornost i saosećajnost, manje su sebični nego jedinci. Problem je često i novac, pa mališani mogu biti uskraćeni za časove jezika, sport i druge aktivnosti koje se plaćaju, a značajne su za njihov razvoj i napredovanje. Ako se zna da su iskustva u ranom detinjstvu veoma važna za razvoj ličnosti, jasno je da će se posledice ovakvog odrastanja osećati i u odraslom dobu.

Zanimljivo je da je slična studija sprovedena u Norveškoj pre nekoliko godina, a rezultati su bili drugačiji. Deca iz mnogočlanih familija ni po čemu nisu zaostajala za vršnjacima iz manjih porodica. Stručnjaci veruju da je za to zaslužna socijalna podrška porodicama sa više dece čime se umanjuju negativne posledice, pa to može biti za nauk i drugim državama.

Izvor: Novosti