Dom i porodica

Za ili protiv: Šta roditelji u Srbiji misle o ljubljenju dece u usta

Iako je poznatim ličnostima ljubljenje dece u usta sasvim normalna stvar, mnoge mame oštro osuđuju ovakav stav. Evo šta mame i tate u Srbiji misle o tome...
18.01.2016. - 09:35h

Znamo već da poznate ličnosti diktiraju trendove, pa su tako društvene mreže preplavljene fotografijama na kojima selebriti mame ljube decu u usta, a kako je ova tema prošle nedelje izazvala veliku debatu rešila sam da pitam dve majke iz Srbije i jednog oca šta oni misle o ovom činu i kako oni gledaju na ovaj način iskazivanja emocija i evo šta su oni rekli.

Jelena (37) iz Beograda je snajka moje drugarice. Gledajući nju kako odgaja troje dece shvatila sam da želim jednog dana da budem baš takva majka. Ona ima skladan brak, osmeh na licu, energiju za petoro, a njena porodica je slobodna i srećna. Što se mene tiče, tako ja vidim idealnu zajednicu. Nazvala sam je i ona smatra da nema ničeg strašnog i nenormalnog u takvom načinu iskazivanja emocija.

"Kao devojka sam se zgražavala kada bih videla roditelje da ljube decu u usta. A onda, kako to obično biva, sve se promenilo kada sam ja dobila dete. Jedno, pa drugo, pa treće. Svoje dete sam ljubila svuda, u miškice, salčiće na nogama, vratić, stomačić, pa i u usta. Pogotovo što nisam od onih žena koje decu drže u sterilnoj sredini okruženu jonizatorima vazduha i slično. Pokušavam da živim normalno i ne volim nove marketinške propagande, već se trudim da decu odgajam kao što je mene moja majka. Naravno, deci mora da se objasni da se ni sa kim drugim ne ljube u usta. Ukoliko vidite da ne prave razliku potrebno je da uvedete nova pravila, tipa: „Od danas se ljubimo u obraz, jer se tako pozdravljaju veliki" i tada prestaje ljubljenje u usta."

Mene je zaista ubedila, ne znam da li je do njene energije, samouverenosti, ali slažem se da ako se lepo i decidno postave granice nema bojazni da će biti posledica.

Međutim, svaka medalja ima dve strane. Zato sam nazvala još jednu majku dve preslatke ćerkice, jedna ide u treći razred osnovne škole, a druga u prvi.

Žaklina (43) iz Novog Sada, je od onih majki za koje su isprva svi mislili da nikada neće znati ni pelenu da namesti detetu, te da će biti neodgovorna i previše slobodna, ali ne. Kako je vreme odmicalo ona je postala zapravo stroga majka, možda i previše. Žaklina oštro osuđuje i napominje da to ne bi trebalo da se radi.

"Iako mnogi iz mog okruženja smatraju to sasvim normalnim ja ipak mislim da to nije normalno i prihvatljivo. Šta je sledeće onda? Mislim da od malih nogu treba jasno postaviti granice kada je u pitanju sve vezano za seksualnost. Isto je i sa presvlačenjem i skidanjem pred malim detetom. Smatram da ni to ne bi trebalo raditi, uostalom uvek možete da se na par minuta odvojite ili pritvorite vrata. Privatnost mora da postoji od početka.

Možda previše strogo, ali možda ipak ispravno.

Nisam htela da se zadržim samo na odgovorima majki jer one ponekad umeju da budu pristrasne kada su deca u pitanju, pa sam zato pitala i jednog oca iz Beograda.

Dragan (47), otac dvoje dece, takođe smatra prihvatljivim ovaj način ispoljavanja emocija.

" Kad sam bio mali, ljubljenje dece u usta je bio kao neki tabu i ako bi mi se događalo ili bih to video svojim očima, osećao sam neku vrstu zgražavanja. Ipak, mislim da su se vremena promenila. Danas mi se čini normalnim cmoknuti detence u usta. Danas se i prijatelji ljube u usta. Naravno, bez upotrebe jezika. Čak mi se čini sasvim prirodnim jedan blagi i nežni dodir usnama jer to je znak istinske privrženosti i ljubavi. Pa ne živimo u srednjem veku."

Sukobi mišljenja su i više nego očekivani i neizbežni. Svako ima pravo da na slobodu mišljenja i ne bi trebao osuđivati ničije metode vaspitanja i usmeravanja dece.

Kako biste vi postupili i da li je vama prihvatljivo ljubljenje dece u usta?

Izvor: Blic Žena/ Tamara Bogunović