Dom i porodica

Pet načina da upotrebite omekšivač u kući

Omekšivač je tu da, kako njegovo ime kaže, odeći da posebnu mekoću. Odeći daje i sjajan miris, ali evo još pet načina na koje možete da ga upotrebite, a verovatno niste znali za njih.
12.01.2016. - 09:56h

Osvežava prostor

Omekšivač može da bude i osveživač prostora. Bočicu s raspršivačem napunite vodom i omekšivačem ( razredite ga vodom u odnosu 1:3). Tom tečnošću poprskajte zavese, tepih i druge tkanine kojima želite da date ugodniji miris. Takođe, ovakvim osveživačem možete da osvežite i unutrašnjost automobila.

Uklanja statički elektricitet

Kako biste sprečili da se prašina brzo skuplja na televizoru ili na drugim plastičnim površinama u kući ili stanu, nekoliko kapi nerazređenog omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine i obrišite njome određene predmete.

Sprečićete time stvaranje elektriciteta koji privlači prašinu, a pritom ćete stvarima dati prijatan miris.

Daje sjaj glatkim površinama

Ako nikako ne možete da pronađete sredstvo koje glatkim površinama daje savršeni sjaj, omekšivač i u tome može da vam pomogne.

A to sredstvo spasa pripremite na sledeći način: pomešajte čašicu omekšivača sa četiri čašice vode i sipajte smesu u bočicu s raspršivačem.

Poprskajte njome krpu za brisanje prašine, a krpom potom obrišite staklene površine u stanu, tuš kabinu ili neke druge glatke površine. Čišćenje završite brisanjem suvom krpom.

Skida stare tapete

Omekšivačem možete da skinete i stare tapete sa zida.

Napravite mešavinu od jednog punog čepa omekšivača i četiri šoljice vode. Potopite sunđer u tu smesu, ostavite ga da u njoj stoji 30 minuta. Tapete ćete njime skidati kao od šale.

Omekšava četke za farbanje

Četke za farbanje zadržaće svoju mekoću ako ih posle upotrebe operete u vodi u koju ste sipali nekoliko kapi omekšivača. Osušite ih nakon pranja, a one će vas mekane dočekati za sledeće farbanje.

Izvor: zadovoljna.hr