Dom i porodica

Kako otopiti led na stepenicama i ulazu

Da led na stepenicama nije ni malo bezazlena stvar uverili su se mnogi koji su završili sa prelomima.
05.01.2016. - 10:31h

Pročitajte savete kako da ga otopite i sprečite formiranje novog sloja.

U snežnim i zimskim danima na stepenice i predulaz na obući i odeći uvek donosimo blato, vodu, sneg. Za čas se formira sloj leda i naše stepenište postaje opasno mesto. Naravno da ne želite da ni vi, a ni vaši gosti rizikuju prelome. Važno je da sneg redovno čistite, ali i da imate spremnu "doskočicu" za led.

Deterdžent za posuđe

Pomešajte 2 litre mlake vode sa 1 kašikom detedženta za suđe i 30-ak (ili više) ml 70 procenta alkohola. Sipajte u sprej bocu i poprskajte stepenice ili možete je direktno izliti na stepenice i predulaz. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa smesom deterdženta i vode, bez alkohola).

So i mačiji pesak

Naravno soli (gorka, krupna morska ili sitna) poprilično su delotvorne. Samo pospite po ledu i ostavite da deluje. Nije baš uredno, ali je delotvorno. So možete pomešati sa mačijim ili običnim peskom da biste sprečili klizanje. Ipak, so bi trebalo da koristite u krajnjem slučaju, jer može da da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Možete da pokušate i sa mlevenom kafom.

Urea

Ovo đubrivo je efektivno u topljenju leda kao i so, ali može da ošeteti biljke, ako dođe u dodir sa njima kada se sneg bude topio.

Soda bikarbona

Jednim delom će delovati kao so, jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite pesak. Proveravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.

Izvor: lifepressmagazin/kurir