Dom i porodica

Budite oprezni: Dekorativne sveće mogu da ugroze zdravlje

Nezaobilazni detalj praznične dekoracije, ukrasne mirisne sveće, prostor čine toplijim i prijatnijim. Ali, dok se aroma širi po kući, niko ne razmišlja o toksičnim efektima isparenja. Na to, međutim, upozoravaju stručnjaci sa Univerziteta Južna Karolina nakon niza istraživanja.
30.12.2016. - 10:04h

Prilikom sagorevanja mirišljave sveće proizvode više otrovnih isparenja nego cigarete. Parafinski vosak sadrži toksične sastojke benzen, toluen i čađ. Od njih su opasnije samo tečne sveće, koje mogu da dovedu do astme i ekcema. Udisanje njihovog dima, posebno u malom i zatvorenom prostoru poput kupatila, povećava rizik od respiratornih i kožnih problema - upozorava vođa istraživačkog tima dr Amid Hamidi.

Da ne biste rizikovali, koristite isključivo sveće od pčelinjeg voska, bez dodatka veštačkih aroma, savetuju stručnjaci. Ili, obične sveće bez mirisa, sa užim i kraćim fitiljom, jer sadrže manje čađi i štetnih čestica, a oslobađaju manje dima od dekorativnih. I najvažnije: palite ih samo u dobro provetrenim prostorijama.

Izvor: novosti