Dom i porodica

Kako da najbezbednije postavite veliku pravu novogodišnju jelku

Svi aspekti bezbednosti postavljanja velike, prave jelke! Evo nekoliko saveta kako da se divno provedete u ukrašenom domu i ne izazovete nikakvu nezgodu sa strujom, lampicama, svećicama......
15.12.2015. - 09:39h

Sve što vam je potrebno da bi ste najbezbednije postavili pravu, veliku novogodišnju jelku:

novogodišnja jelka
postolje za jelku
voda
plafonska kuka (vrlo je moguće da ćete je koristiti i u nekim drugim prilikama poput postavljanja balona za dečije rođendane, neće vam biti na smetnji...)
parče žice
lampice za jelku
plava lepljiva izolir traka
Postupak:

1. Izbor jelke.

Izaberite svežu jelku. Što je suvlja to je veća opasnost od požara, te proverite laganim trešenjem da li joj lako padaju iglice ili (iz istog razloga) provucite nekoliko grančica kroz prste. Zamolite prodavca da iseče grančice sa dna drveta oko 5-7 centimetara kako bi ono kasnije lakše upijalo vodu iz postolja.

2. Mesto za jelku.

Zatim, izaberite mesto za jelku makar 1 metar udaljeno od radijatora, kamina ili bilo kakvog drugog grejnog tela. Probajte da je postavite negde gde ona ne blokira ulaz bilo kako i takođe, nemojte paliti sveće blizu jelke.

3. Voda za bezbednost.

Stavite jelku u postolje, a postolje učvrstite u veliku saksiju (bez rupe na dnu!) punu sveže vode. Ona će održavati i svežinu jelke, a biti i dodatno otežanje u dnu celog aranžmana.

4. Vertikalno učvršćenje jelke.

Iznad mesta za jelku postavite plafonsku kuku i uz pomoć žice zavežite vrh jelke "za plafon", tako da se jelka ni slučajno ne prevrne. Zatim, proverite novogodišnje lampice i pripremite se za kićenje! Prilepite kablove plavom izolir trakom za parket - važno je da budu vidljivi kako se ne biste o njih spotakli i izazvali neku nezgodu.

5. Ravnoteža jelke

Postavite lampice ravnomerno u krug po celoj jelci kako bi ona sa svih strana bila podjednako izbalansirana. Kada ste to obavili, kitite dalje!

6. Mališani i kućni ljubimci.

Ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce potrudite se da (lako) lomljivi ukrasi stoje na višim granama jelke, van njihovog domašaja.

Izvor: lisa, mojstan