Dom i porodica

Žene se češće odlučuju za razvod nego muškarci

Raskid jednako iniciraju i muškarci i žene, ali razvod? Tu je statistika drugačija...
29.11.2015. - 15:09h

Novo istraživanje pod vođstvom Majkla Rozenfelda, profesora sociologije na Stanfordu, potvrdilo je da žene češće iniciraju razvod braka.

Prema analizi podataka skupljenih između 2009. i 2015. godine u anketama u kojima je učestvovalo više od 2 500 parova, žene su u 69 odsto slučajeva bile te koje su tražile razvod.

Zanimljivo je kako je statistika drugačija kod nevenčanih parova – ovde muškarci i žene podjednako preuzimaju ulogu osobe koja inicira raskid.

Sociolozi su dugo (i pogrešno) pretpostavljali kako se to događa zato što žene zbog veće osetljivosti teže podnose uspone i padove u braku, ali sada je otkriveno kako za razvod ipak imaju puno dublje motive, piše "Time".

Iniciranjem razvoda žene odgovaraju na konvencionalne uloge supružnika koje još uvek nisu u saglasnosti s promenama na području jednakosti polova. Udate žene koje su učestvovale u istraživanju izražavale su svoje nezadovoljstvo povodom kvaliteta odnosa u braku, u odnosu na vezu koju su imale s partnerom pre braka.

Brak kao institucija sporo prihvata jednakost. Žene još uvek uzimaju prezime muža, mnoge to rade pod pritiskom. Muževi još uvek očekuju da žena radi većinu kućnih poslova i sama brine o deci, kaže Rozenfeld.

Izvor: Zadovoljna.hr