Carski rez ili vaginalni porođaj - šta je bezbednije prilikom rađanja blizanaca?

Kanadski istraživači došli su do novih otkrića u vezi sa komplikacijama na porođaju i nakon njega, kada je u pitanju rađanje blizanaca.

.

Kanadski istraživači došli su do zaključka da rođenje blizanaca putem carskog reza ne smanjuje rizik od komplikacija u odnosu na prirodni porođaj.

Doktor Džon Baret, šef odseka za prenatalnu medicinu u Sanibruk zdravstveno - naučnom centru u Torontu, izjavio je da žene koje se odluče za vaginalni porođaj mogu da postignu podjednake rezultate kao žene koje se opredele za carski rez, sve dok imaju stručnog doktora uz sebe. Uprkos ovoj činjenici, mnoge trudnice se i dalje opredeljuju za drugu opciju prilikom rođenja blizanaca.

Tokom studije, istraživači su prikupili podatke za poslednjih sedam i po godina, oko 2800 žena iz 25 zemalja koje su se porodile u 106 medicinskih centara širom sveta, od Argentine i Egipta, do Srbije i SAD. Studija je bila zamišljena tako da se ustanovi da li je planiranje vaginalnog porođaja podjednako bezbedno kao planiranje carskog reza, ali se pažnja obratila i na to šta se zapravo desilo prilikom porođaja. Rezultati su pokazali da je skoro 40 odsto žena koje su planirale vaginalni porođaj na kraju moralo da se odluči za carski, dok je oko 10 odsto žena koje su planirale carski rez, rodilo jedno ili oba blizanca prirodnim putem.

Baret je rekao da se čak i jedna trećina žena koje nose jedno dete odlučuje pre za carski rez, samim tim nije iznenađujuća činjenica da su lekari koji su učestvovali u istraživanju osetili potrebu da promene način porođaja. Takođe je dodao da se nada da će rezultati ovog istraživanja da probude svest kod akušera da počnu da ulažu više vremena, truda i energije i pomognu ženama da imaju bezbedan vaginalni porođaj prilikom rođenja blizanaca.

Izvor: yumama.com/ Katarina Pavlović