Zbog čega mame odustaju od dojenja?

I pored toga što su svesne da je njihovo mleko veoma korisno za zdravlje i razvoj bebe, mnoge majke odustaju od dojenja i to najčešće iz jednog razloga.

.

Najnovija studija koja je sprovedena u više zemalja sveta je potvrdila da mnoge novopečene majke znaju da dojenje nije jednostavno. 

Iako su skoro sve ispitane trudnice i majke (njih 13.000) bile upoznate s pozitivnim uticajima dojenja na zdravlje dece, samo jedan broj njih zaista doji svoje bebe. 

Kao glavni uzrok odustajanja je naveden bol. Žene su u skoro svim zemljama u kojima je sprovedeno ispitivanje (sem jedne) izjavile da je upravo bol najveća prepreka dojenju. Jedino su mame u Kini kao najveći problem istakle buđenje u toku noći. Pored bola i ustajanje, mame su navodile da im je otežavajuća okolnost bilo i učenje kako da pravilno doje i kada je vreme za hranjenje bebe. 

Ovi razlozi se delimično poklapaju i s brigama trudnica. Naime, one su izjavile da se najviše brinu oko toga da li će bebe hteti da sisaju, da li će moći da doje dete šest meseci, a imale su i izražen strah od boli prilikom dojenja.

Blogerka Boni Gibs Vengrou saoseća s novopečenim majkama i priseća se svog iskustva s dojenjem.

"Ne znam da li se vi sećate, ali meni svi ovi problemi zvuče poznato. Koliko sam samo članaka o dojenju pročitala dok sam bila trudna, bila sam urednica koja se bavila pitanjima roditeljstva, pa sam mislila da znam šta me tačno očekuje. Očigledno, moje iskustvo se nije potpuno poklapalo sa onim što sam čitala. Začudilo me koliko dojenje može da boli čak i posle nekoliko meseci, koliko sve može biti haotično, koliko mi je teško da kažem pedijatru koliko tačno mleka moja beba popije.

S druge strane, nisam očekivala da ću toliko da uživam u dojenju. Da, ponekad je bilo dosadno i neprijatno, ali je to bila posebna veza između mene i mog dečaka. Uživala sam gledajući ga kako spava u mom naručju, sit od hrane koju mu je moje telo pripremilo. Niko nas nije uznemiravao, niko nije očekivao ništa više od mene. Bilo je kao u raju.

Naravno, nisam jedini ljubitelj dojenja. U istraživanju koje je sprovedeno 2015. godine, 67 odsto žena je izjavilo da je dojenje nešto savršeno prirodno, dok je prethodne godine takvo mišljenje imalo 10 odsto manje majki. Samo 7 odsto žena je izjavilo da su se izmlazale kako bi izbegle dojenje u javnosti, dok je prošle godine to radilo čak 19 odsto ispitanica. Naravno to baš i nije jednostavno. Čak četvrtina ispitanica je doživelo neprijatnost kada su javno dojile.

Ali kao što pokazuje istraživanje, majke čvrsto veruju u zaštitu prava dojilja. Oko 80 odsto ispitanica smatra da bi trebalo da im bude omogućeno da se izmlazavaju na radnom mestu. Iako i dalje ima mnogo toga da se promeni da bi se ženama olakšalo održavanje laktacije, neke promene na bolje se već naziru."

Izvor: yumama.com