Bez hemije očistite posuđe od masnoće i rđe!

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoju decu, stoga što manje hemije pri čišćenju – to bolje za vas.

.

Tiganji od raznih materijala su nezamenjivi u pripremi hrane. Koristimo ih vrlo često, a ponekad ne samo jedan, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihovom dnu i sa svih strana, nataloži deblji sloj masnoće. Takođe, neki i rđaju.

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su nedovoljno efikasne. S hemijskim sredstvima moramo obavezno da nosimo gumene rukavice, a mora se imati u vidu da miris, smrad od prozvoda može čak kod osetljivih osoba izazvati alergiju.

Međutim, postoje vrlo jednostavni načini uklanjanja zagorene masnoće i to brzo, bez upotrebe hemije.

Jednostavan način za čišćenje posude od rđe i masnoće

Krompir

Ogulite jedan sirovi krompir srednje veličine ili veliki. Prerežite ga na pola po visini i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu. Za uklanjanje rđe sa tiganja od gvođnja, biće dovoljno umočiti takav krompir u so.
Trljajte krompirom, kao spužvom, dno lonca ili tinjaga. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirirati.

Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tava ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati krompir, odnosno, povremeno odsecati zaprljani deo. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu ili so, jer masnoću, u stvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.

Masnoću na unutrašnjim zidovima lonca možete ukloniti i uz pomoć običnih vrećica čaja

Samo 2-3 vrećica čaja i kažite doviđenja masnoći. Ako se odlučite za ovo “sredstvo” kupite najjeftiniji čaj u vrećicama.
Uzmite suvu, nekorišćenu vrećicu čaja i jednostavno pređite s njom po unutrašnjem zidu lonca na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primetiti kako se masnoća otapa, kao da se upija u čajnu vrećicu.

Masnoću s spoljašnjih strana posuđa možete takođe ukloniti ako ih kuvate u rastvoru sode bikarbone

Uzmite veći lonac u koji može stati tiganj ili lonac, stavite u njega 4-5 kašičica sode bikarbone i prelijte vodom. Kuvajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahteva vreme. Ako ga imate, to je najdelotvorniji način eliminisanja stare masnoće sa svih posuda. Na ovaj način možete iskuvavati cediljke, kašike, viljuške, poklopce I druge predmete.

Izvor: uspesnazena.com