Zato što joj sin nije išao u školu, majka je otišla u zatvor

Radnja se dešava tokom školske godine 2012/2013. Učenik pod imenom Simon iz Valensijena, na severu Francuske, nije dolazio na nastavu gotovo cele godine i morao je da ponavlja.

.

Ipak, tren se i tada nastavio. On je u, tada šestom razredu, iz škole odsustvovao čak 79 dana.
Iako je škola upućivala molbe i pozive Simonovoj majci ona se nije pojavila ni na jednom roditeljskom sastanku. Na kraju kada joj je policija zakucala na vrata, majka je izjavila policajcima da je njen sin bio bolestan, ali svoje tvrdnje nije mogla da dokaže nijednim lekarskim opravdanjem.
Pozvan da svedoči, Simonov lekar je odbacio njene navode, ističući da dete ne pati ni od kakve hronične bolesti.
Ali prošle nedelje, nesavesna majka je osuđena od strane suda u Valensijenu, na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od četiri meseca
Obrazloženje suda je bilo to da nije ispunila svoju zakonsku ( roditeljsku) obavezu, čime je ugrozila zdravlje, bezbednost, moralnost i obrazovanje svog maloletnog sina.

Francuski mediji ističu da je ova odluka bez presedana i podsećaju da je u septembru 2010. u Francuskoj usvojen zakon koji je predviđao suspenziju dečjeg dodatka u slučaju učestalih, neopravdanih odsustva dece iz škole, ali da je u međuvremenu ukinut.