Dom i porodica

Pametnjakovići su veštiji "prevaranti"

Na Univerzitetu u Šefildu sproveli su istraživanje sa grupom šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka i zaključili da su deca koja imaju bolju memoriju dobra i u laganju.
24.08.2015. - 10:38h

Dok svima ponosno pričate kako je vaša mala pametnica brže od vršnjaka savladala pesmicu, trebalo bi da znate i ovo: deca koja imaju bolju memoriju su dobri i u laganju. Ovo je zaključak studije Univerziteta u Šefildu, objavljene u Magazinu eksperimentalne dečje psihologije.

U istraživanju je učestvovala grupa šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka, koji su rešavali kviz sa karticama. Na poleđini kartica pisao je odgovor, pa je mališanima ostavljena mogućnost da zavire kad niko ne gleda. Skrivene kamere su, naravno, zabeležile male prevarante.

Zatim su istraživači intervjuisali mališane, a pojedina pitanja ticala su se odgovora na poleđini kartica. Ustanovljeno je da dobri lažovi imaju izrazitu verbalnu memoriju, odnosno mogu da zapamte veliki broj reči. S druge strane, ne postoji veza između vizuelno-prostorne memorije, odnosno pamćenja slika i veština obmane.

Izvor: novosti