Pet pravila za korišćenje klima uređaja koje ne smete kršiti!

Kako bi što lakše podneli visoke temperature mnogi uživaju u blagodetima klima uređaja. Iako nam pomažu, ukoliko se ne koriste pravilno, ti uređaji mogu itekako naštetiti zdravlju.

.

Ovo su osnovna pravila za pravilno korišćenje klima uređaja:

1. Razlika između spoljašnje i unutarnje temperature ne sme biti prevelika, tačnije veća od 7 do 10 stepeni, u protivnom organizam ne može u kratkom vremenu da se prilagodi promeni temperature i dolazi do 'šoka' koji negativno utiče na zdravlje.

Pratite nas i na Viberu!

Dugotrajno izlaganje hladnoći utiče i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena pa se i sve druge aktivnosti u mišićima, krvnim žilama i nervima odvijaju sporije.

2. Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, nakon toga klima uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na spoljašnju temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podneo 'šok'. Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer vrlo lako boravak u klimatizovanom prostoru može dovesti do upale uha.

3. Održavanje i čišćenje klima uređaja je takođe važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni vazduh treba čistiti barem jednom godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korišćenja klima uređaja preporučljivo je i dezinfikovati uređaj odgovarajućim sredstvom.

4. Klima uređaj nikad ne sme duvati direktno u vas. Takođe, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku vazduha. Pravilnom radu ventila može smetati i namještaj u koji klima duva pa ako je potrebno, napravite razmeštaj nameštaja za optimalan rad klima uređaja.

5. Obratite pažnju na to koliko toplote uđe kroz prozor tokom dana za ekonomičnije trošenje struje. To je bitno jer što se klima 'bori' s više vrućeg vazduha, trošiće više struje. Zavisno od toga koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše toplote ušlo u prostoriju.

Tako ćete klima uređaju olakšati posao i produžiti mu vek trajanja, a i potrošićete manje struje, dakle i manje novca.

Izvor: zadovoljna.hr