Beograđani oprez: Kazna za veš na terasi – 2 500 dinara!

Malobrojni stanovnici prestonice do tančina su upoznati sa kućnim redom u stambenim objektima. Globa i ako nemate istaknut broj stana na vratima.

.

Da li sušite veš na terasi koja je vidljiva sa ulice ili sa neke druge javne površine? Ako to činite, pripazite se jer biste mogli da platite kaznu od 2 500 dinara!

Malobrojni Beograđani su upoznati sa kompletnim kućnim redom u stambenim zgradama. Njihovo poznavanje se uglavnom svodi na vreme kada su dozvoljeni radovi, korišćenje vešernica ili podruma, obavezu čišćenja prostora ispred zgrade od snega i leda...

A kazne od 250 do 500 000 dinara predviđene su, osim za sušenje veša na terasama, i za one koji na lođama i balkonima drže stari nameštaj, ogrev ali i neobezbeđene saksije sa cvećem. Baš kao i za sve vlasnike koji nemaju vidno istaknut broj stana na vratima ili ne održavaju zajedničke prostorije.

Da ne govorimo o predsednicima skupštine stanara kojima prete kazne ako nemaju ažuriran spisak svih koji obitavaju u objektu.

Za kontrolu poštovanja kućnog reda zadužene su komunalna inspekcija i policija. Međutim, kontrola zgrada se ne vrši redovno, već oni izlaze na teren samo po prijavi.

- S obzirom na veliki broj oblasti koje kontrolišu inspektori, u godišnji plan aktivnosti se ne može uvrstiti kontrola zgrada na 17 gradskih opština - kažu iz Sekretarijata za inspekcijske poslove. - Po primanju prijave naš komunalni inspektor je ovlašćen da pokrene i sprovede upravni postupak, kao i da naplati kaznu na licu mesta.

ZABRANjENO TREŠENjE SA PROZORA

Prilikom čišćenja stana veoma je važno voditi računa da se tepisi, krpe i stolnjaci ne tresu sa prozora, terasa, lođa i balkona. Ukoliko to primeti komunalni policajac ili neko od komšija, može uslediti kazna. Skupština zgrada je obavezna da odredi vreme i mesto za obavljanje ovih aktivnosti.

ISTE ROLETNE NA CELOJ ZGRADI

Jedna od zanimljivijih odredaba je i da ukoliko stanar reši da zameni roletne na prozorima ili vratima, mora voditi računa da one bude iste kao i ostale roletne u stambenoj zgradi. Poštovanje ovog pravila se u Beogradu, međutim, retko gde sprovodi.

Izvor: Novosti