Kako da decu zaštitite od siledžija na internetu?

Virtuelne siledžije su česta pojava na internetu, odnosno na društvenim mrežama, a najveći problem je to što roditelji retko kada saznaju kakvom nasilju su deca izložena.

.

Žrtva najčešće poznaje nasilnika, ali to ne mora da znači. Siledžije nanose bol tako što šire glasine na društvenim mrežama, koje utiču na reputaciju deteta, pa ono postaje meta podsmeha ili isključeno iz društva. Najčešće šalju grube, otresite i preteće poruke, koje vremenom mogu da dovedu i do fatalnih posledica po žrtvu, zatim "kače" na mrežu kompromitujuće fotografije, prave ili nameštene u fotošopu, a sve u cilju da bi obrukali dete. Ovakvo ponašanje roditelji, nastavnici, čak i žrtve mogu da spreče, a psiholozi savetuju mame i tate kako da prepoznaju situaciju i pravilno reaguju.

* Diskretno kontrolišite decu šta rade na kompjuteru, koje sajtove otvaraju i sa kim komuniciraju na društvenim mrežama.

* Podstaknite najmlađe da se "otvore" i budu iskreni, razgovarajte o društvenim mrežama, statusima i fotografijama koje objavljuju.

* U razgovoru "slučajno" spomenite kako postoje virtuelne siledžije i recite detetu da vam slobodno kaže ako ga neko uznemirava, ucenjuje ili mu preti.

* Objasnite kako žrtva može da se odbrani i odgovori na provokacije, kao i da se ne plaši pretećih poruka, jer mogu da budu dokaz nadležnim organima.

* Nemojte da krivicu bacate na dete, ako shvatite da je žrtva. Ne otežavajte situaciju, već ga podržite i razumite. Potrudite se da se ne oseća krivim što je doživelo virtuelno nasilje, pa probajte da zajedno rešite problem.

* Ne ustručavajte se da najmlađe odvedete na razgovor kod psihologa, pre svega školskog, jer ovaj oblik nasilja može da ostavi teške posledice po razvoj i zdravlje, od gubitka samopouzdanja i povlačenja u sebe do depresije, gubitka apetita, suicidnih misli...

Izvor: novosti