Dom i porodica

Alkohol štetan već u najranijoj fazi trudnoće

Unos alkohola tokom trudnoće šteti detetu na mnoge načine pa tako, na primer, može, da uzrokuje poteškoće u učenju i različite telesne anomalije
28.06.2015. - 11:23h

Unos alkohola tokom trudnoće šteti detetu na mnoge načine pa tako, na primer, može, da uzrokuje poteškoće u učenju i različite telesne anomalije.

Međutim, tačan mehanizam na koji alkohol ometa embrionalni i fetalni razvoj nije potpuno poznat i zato su u novom istraživanju na miševima, finski naučnici ispitali epigenetske promene koje prate izloženost alkoholu tokom ranih faza trudnoće.

Inače, epigenetske promene odnose se na sve promene u funkciji gena koje nisu posledica izmene samih gena, već brojnih faktora koji te gene mogu "uključiti" i "isključiti", piše časopis "Plos One".

Najviše je ispitan uticaj na hipokampus, deo mozga uključen u procese pamćenja i učenja.

Poznato je da je hipokampus posebno osjetljiv na alkohol, a unos alkohola tokom rane skotnosti mišica je pokazao uticaj na epigenetske promene i promene u funkciji gena u hipokampusu potomaka posle rođenja.

Sličan uticaj alkohol je pokazao i na funkciju gena u koštanoj srži i u njušnom epitelu sluzokože nosne šupljine.

Istraživači su takođe zaključili da unos alkohola već od najranijih faza trudnoće može da uzrokuje trajne negativne epigenetske promene i to već u prve tri do četiri sedmice od začeća, kada mnoge žene nisu ni svesne da su trudne.

Izvor: novosti