Dom i porodica

Produžite život vašoj mašini za veš

Za dugovečnost veš mašine se uglavnom zabrinemo tek kada počne da "kašlje", a do tada mislimo samo o čistoći stvari koje iz nje izlaze.
24.06.2015. - 09:40h

Međutim, i njoj je potrebna nega kako bi duže trajala. Zato joj se, s vremena na vreme, posvetite.

- Isključite je ponekad iz struje i pamučnom vlažnom krpom operite spolja, a unutrašnje održavanje zavisi od onoga što je "muči".

- Ukoliko primetite rđu, uključite mašinu na najvišu temperaturu, na program za otkuvavanje. U kutiju za prašak sipajte dve čaše ceđenog soka od limuna i pustite je da odradi. Kad završi, ponovite isto, bez soka. Na ovaj način ćete očistiti mašinu od rđe i svih drugih nečistoća.

- Ako primetite da se iz nje šire neprijatni mirisi uključite je opet na program za otkuvavanje. Sipajte vodu, dve čaše alkoholnog sirćeta i isto toliko varikine. Kad mašina završi, uključite je ponovo, ali ovaj put samo sa vodom.

- Ko ima kućnog ljubimca, ima i dlake po celom stanu, pa i u veš-mašini. Da biste rešili ovaj problem, posle završenog pranja ostavite vrata od mašine otvorena. Kada se bubanj osuši, usisivačem pokupite preostale dlake.

- Važno je da veš odmah izvadite da se ne bi pojavila buđ i bakterije, a obavezno ostavite otvorena vrata, jer će tako vazduh u njoj uvek biti svež.

- I na kraju, ne zaboravite da očistite gumu, jer se ispod nje skuplja prljavština.

Izvor: novosti