"Popravite" mi ženu!

Beograđani uglavnom ne znaju da mogu besplatno da potraže savet stručnjaka za brak i porodicu. Tri decenije mire supružnike i dele savete oko roditeljstva.

.

Tridesetdvogodišnja Sanja Đ. nakon šest godina braka rešila je da se razvede od svog supruga, zbog nepomirljivih razlika u karakteru. Pre potpisivanja papira, na nagovor prijateljice, obratila se stručnjacima Savetovališta za brak i porodicu. Nakon pet seansi, na koje je krenuo i njen muž, sve je bliža odluci da svom braku, ipak, da još jednu šansu.

Terapeuti Savetovališta za brak i porodicu, koje radi u okviru Gradskog centra za socijalni rad, već tri decenije spasavaju brakove! I ne samo to.
- Naši stručnjaci mire partnere, uspostavljaju saradnju među roditeljima, rade sa žrtavama porodičnog nasilja, pružaju terapiju onima koji nasilje čine - kaže, za "Novosti", Vladimir Ilić, direktor Centra.

U toku prošle godine, kroz Savetovalište je "prošlo" 1.245 građana koji se nisu libili da, kako bi rešili svoje "privatne" probleme, potraže pomoć stručnjaka. I sve je to, što javnost uglavnom ne zna - besplatno.

- U najvećoj meri nam se obraćaju mlađi ljudi, jer su više informisani i ne osećaju stid zbog odlaska kod terapeuta - priča, za "Novosti", Svetlana Aćimović, terapeutkinja sa najdužim stažom u ovoj ustanovi. - Najčešće nam se javljaju žene, i to supruge, ali u porastu je i broj muškaraca koji samoinicijativno dolaze po savet kod nas.

NEKE ŠALjU, A NEKI DOĐU SAMI

Dok se jedan broj građana Savetovalištu javi samoinicijativno, druge upućuju nadležna odeljenja Gradskog centra za socijalni rad. Za rad sa onima kojima je potrebna pomoć kako bi spasli brak ili porodicu, ili pak, odlučili da je razvod najbolje rešenje, zaduženo je 12 stručnih radnika i to u odsecima u Ruskoj ulici, kao i na Paliluli i u Zemunu.
Uloga Savetovališta, prema rečima Sanje Ristić Grujičić, nije da klijentima predlaže da li da se razvedu ili ne, već da im ponudi sve opcije, dobre i loše strane razvoda.

Muškarci koji se obrate za pomoć u rešavanju bračnih problema, najčešće dolaze sa stavom da sa njihovom ženom nešto nije u redu i traže od terapeuta da ih "poprave".

- I dalje se mnogi od njih teško suočavaju sa činjenicom da su žene obrazovanije nego ranije, da su u prilici da zarađuju i više od njih i da im nije više dovoljno samo da brinu o kući i deci - prepričava Svetlana Aćimović. - Žene, sa druge strane, nervira to da nema negovanja braka sa muške strane i što ih njihovi supruzi, često, ne uvažavaju kao ravnopravne sagovornike.

ODUSTAJU I NA PRVOM SASTANKU

PRVI susret terapeuta za brak i porodicu i onih koji zatraže pomoć podrazumeva upoznavanje i sticanje poverenja.

- Neki odustanu nakon prvog sastanka, jer uvide da mi nećemo da donosimo odluke umesto njih, niti da osuđujemo njihovog partnera - priča Svetlana Aćimović. - Ipak, imamo i klijente koji se godinama ne odriču dolaska kod nas.

Izvor: novosti